Vaše Věc: Někdo toho nemá nikdy dost

18.06.2016 17:32

Podle vlivného listu The Wall Street Journal se více než padesát kariérních amerických diplomatů dožaduje, aby americké letectvo a jeho spojenci stejným způsobem, jak útočí na pozice Islámského sátu (IS) v Sýrii, začalo s bombardováním pozic Asadovy armády.

Vaše Věc: Někdo toho nemá nikdy dost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA.

Řekněme si to otevřeně. Na počátku ozbrojeného konfliktu v Sýrii, který lze dnes jen v malé míře nazvat občanskou válkou, protože na protiasadovské straně jsou ve zdrcující většině ozbrojenci, kteří nikdy neměli syrské občanství, byla chybná politická a vojenská rozhodnutí našich západních spojenců. Především USA, ale i Francie a Velké Británie. Těm všem překážela vláda B. Asada na Blízkém východě v rozletu.

Byl to zcela nerealistický postup, protože Sýrie byla až do počátku bojů stabilizovaným státem, v té době na jejím území pobývaly stovky tisíc uprchlíků z řady zemí, hlavně pak z Iráku. Sýrie byla až do začátku konfliktu v roce 2011 také nábožensky velmi tolerantním státem, kde křesťané, ale také další náboženské skupiny včetně kupříkladu drúzů, požívali velké ochrany státu. Těžko mezi arabskými státy najít takový, který by v tomto ohledu býval příkladnější…

To ostatně způsobilo, že osm milionů obyvatel Sýrie, kteří byli nuceni v průběhu pěti let bojů opustit své domovy ve strachu z islamistů, našlo nové dočasné domovy na územích obsazených armádou B. Asada.

Asadova armáda nyní dobývá jednu pozici islamistů za druhou a desítky amerických diplomatů jsou z toho nervózní. Přejí si snad, aby Asadův režim padl a aby se do pohybu dalo dalších 8 milionů lidí, syrských vnitřních imigrantů, kteří by se pak vydali směrem Evropa? Americká zahraniční politika plodí jeden nesmysl vedle druhého. B. Obama naštěstí tu a tam nalezne odvahu k realistickému řešení, které nyní našel i pokud jde o Sýrii, a to spolu s ruským prezidentem Putinem.

Rozumní lidé by měli mít radost, že se snad přibližuje konec války v Sýrii, a tedy zahájení rekonstrukce této země po více než pěti letech krvavé a ničivé války. Ne tak američtí diplomaté. Doufejme, že prezident Obama, který je, pokud jde o dobrodružné zahraniční zásahy vojenských sil USA, dosti obezřetný, ani tentokrát zastáncům jestřábí linie nevyhoví.

(jip)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…