Vaše Věc: Německo neplní závazky ze summitu NATO

22.05.2016 15:50

Podle německého listu "Bild" si v současnosti německá armáda nemůže s ohledem na nedostatek finančních prostředků dovolit nákup nových tanků Leopard 2 a taktického protileteckého systému obrany TLVS. Z tajné expertní zprávy potom cituje, že zvrat v investiční politice armády nepřijde.

Vaše Věc: Německo neplní závazky ze summitu NATO
Foto: wikipedia
Popisek: Německá vlajka.

Ursula von der Leyen, která stojí v čele ministerstva obrany, přitom chtěla koupit sto nových tanků. Jako odůvodnění uváděla situaci na Ukrajině a údajnou hrozbu z Ruska. Na příští rok má sice pro svůj rezort rozpočet zvýšený o 1,7 miliardy euro, ale prakticky polovina jde na zvýšení platů příslušníků Bundeswehru. V nejbližších letech am dojít k růstu výdajů na armádu z 34,3 miliardy euro na 39,2 miliardy v roce 2020.

Ministryně Ursula von der Leyen již oznámila zvýšení početního stavu Bundeswehru v následujících sedmi letech o více než 14 tisíc vojáků a čtyři a půl tisíce civilních zaměstnanců. Jde o nějvětší zvýšení početního stavu od konce studené války. V současnosti má německá armáda 177 tisíc příslušníků. Berlín neplní dohody ze summitu NATO v roce 2014, kde bylo dohodnuto zvýšit výdaje na zbrojení na 2 procenta HDP. V současnosti Němjecko na armádu rozpočtuje 1,1 procenta HDP.

(pm)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Fiala podporuje Babiše

10:14 Milan Knížák: Fiala podporuje Babiše

Glosa Milana Knížáka.