Vaše Věc: Nesmyslná zloba, kam se podíváš

21.03.2016 9:10 | Zprávy

Nejméně dvacet osob zahynulo při nedělním atentátu na pláži v Pobřeží slonoviny.

Vaše Věc: Nesmyslná zloba, kam se podíváš
Foto: pixabay.com
Popisek: Test jaderné zbraně - ilustrační foto

13. března 2016 se Pobřeží slonoviny stalo dějištěm atentátu, a to poblíž termálního hotelu, čtyřicet kilometrů od Abidjanu. Jednalo se o akci komanda nejméně šesti zakuklených mužů, vybavených automatickými zbraněmi, kteří zaútočili kolem poledne blízko známého hotelu „Hvězda jihu“. Jeden libanonský klient hotelu vypovídal, že dva z útočníků měli u sebe samopaly Kalašnikov a opasky s granáty. Pozdě dopoledne byli teroristé chyceni, jak potvrdil ministr vnitra Hamed Bakayoko. Výstřely přicházely od pláže a mířily na vše a všude. V neděli na sociálních sítích kolovaly obrázky obětí na písku, aniž by bylo možné přesněji určit počet mrtvých nebo jejich národnost. Nejvěhlasnější nemocnice v Abidjanu přijala během odpoledne dvacet zraněných lidí, ale neví se, kolik jich přijaly ostatní zdravotnická centra v této oblasti.

„Momentálně máme dvacet mrtvých, z toho čtyři Evropany a nevíme, jestli je to konečné číslo“, objasnil důstojník zdejších ozbrojených sil. Byli zabiti tři členové speciálních sil a podle novin Quai D?Orsay také nejméně dva Francouzi. Místní pořádkové síly přijaly urychleně opatření nasadit ozbrojené vojáky do oblasti hotelů, aby zamezily opakování násilí. V této turistické oblasti, kde most odděluje Francouzskou čtvrť, tzv. Staré město od její nové moderní části, kde je většina hotelů, barů a obchodů, byl zastaven provoz a byly rozestavěny hlídky ve vojenských autech. Civilisté byli evakuováni.

Prezident Pobřeží Slonoviny, Abassane Quattara, věří, že v nastalé situaci víc udělat nemohl. Prestižní hotel Velký-Bassam, který je hojně navštěvován tamními boháči a Francouzi, včetně těch, kteří tam dlouho žili, je ideálním místem pro teroristy. Pobřeží Slonoviny nebylo nikdy přímo napadeno teroristy, jako jimi bylo napadeno např. Mali. Riziko bylo ale reálné. V listopadu 2015 bylo několik útoků v Mali na vesnice, a to několik desítek kilometrů od hranice Pobřeží slonoviny. Ve stejnou dobu byl útok – atentát v hotelu v Bamaku s třiceti mrtvými.

V neděli 13. března zahynulo také nejméně třicet lidí a sedmdesát pět osob je v nemocnici při explozi auta v centru Ankary. Stalo se to na velmi frekventovaném místě u stanice metra Kizilay. Je tam plno kaváren a obchodních center a rovněž konečná stanice mnoha autobusů. Je to již třetí atentát v hlavním městě Turecka v období posledních pěti měsíců. V prosinci 2015 byl sebevražedný atentát se 103 mrtvými před nádražím v Ankaře. Mezinárodní terorismus se snaží zastrašovat pokojné občany a destabilizovat situaci v celé řadě zemí.

(Le Figaro, 14.3.2016, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Klaus: Neuvěřitelně tvrdý útok Evropské unie vůči Maďarsku

18:14 Václav Klaus: Neuvěřitelně tvrdý útok Evropské unie vůči Maďarsku

Před několika dny skončily tzv. evropské volby neboli volby do Evropského parlamentu. Vzhledem k nap…