Vaše Věc: O krok blíže ke společné pohraniční a pobřežní stráži

23.06.2016 11:19

Členské státy EU včera podpořily rychlý vznik společné pohraniční a pobřežní stráže. Společná pohraniční a pobřežní stráž by měla fungovat na základě stávající unijní agentury Frontex, tak jak to v reakci na migrační krizi navrhla loni v prosinci Evropská komise (EK). Společná pohraniční a pobřežní stráž by měla sestávat z agentury Frontex, která bude mít rozšířenou působnost, a dále národních úřadů odpovědných za ochranu hranic. Agentura bude mít na starosti operační strategii a podporu členských zemí při naplňování této strategie.

Vaše Věc: O krok blíže ke společné pohraniční a pobřežní stráži
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zámky s českou trikolorou mají symbolizovat uzavření hranic před uprchlíky

Evropská komise ve své tiskové zprávě zdůraznila, že země unie si zachovávají své pravomoci a suverenitu při ochraně vlastních hranic. Pokud však některý členský tát s agenturou odmítne spolupracovat takovým způsobem, aby to ohrozilo fungování schengenského prostoru, budou ostatní členské země moci rozhodnout o zahájení dočasných hraničních kontrol.

Cílem budoucí společné pohraniční a pobřežní stráže má být ochrana evropských hranic a také lepší zvládání migrace a zajištění bezpečnosti uvnitř států EU.

Dohodnutou podobu pravidel musí ještě schválit Evropský parlament.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla