Vaše Věc: Paříž aned Sedm důvodů, proč doufat v letošní rok

11.01.2017 20:36

Benjamin Franklin je autorem bonmotu: „Jestliže nám naděje dává sílu žít, ti, kteří žijí nadějí, umírají hladem.“ Je pravda, že v naší době, poznamenané vzdorem, odmítáním veškeré odpovědnosti a ztrátou mnoha záchytných bodů se slovo naděje stalo zastaralým a už nepatří do politického, ekonomického ani filosofického slovníku.

Vaše Věc: Paříž aned Sedm důvodů, proč doufat v letošní rok
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V koutku Náměstí republiky leží pamětní deska loňským obětem a malé pietní místo.

Ve světě, kde různé události vyvolávají pohoršení mnohými otřesy, existuje alespoň sedm důvodů, proč doufat, aniž bychom propadli nevhodné a nevědomé blaženosti:

1. Hnutí, z něhož se zrodil Brexit, volba D. Trumpa a pád Mattea Renziho, které většina lidí hloupě shrnuje pod populismus, znamená, že občané, ať se nachází kdekoliv, si nepřejí, aby se rozhodovalo za ně. Nechtějí oligarchii světové vlády ani evropský mikrokosmos. Jedni i druzí se často mýlili v tématech ekonomických, geopolitických i kulturních. Toto hnutí směřuje k tomu, aby každá země našla své kořeny demokracie, tak jak to kdysi definoval Abraham Lincoln. „Vláda lidí a pro lidi.“ A to tam, kde Goldman Sachs, experti z Davosu a většina mezinárodních institucí neobstály.

2. Tato "populistická" hnutí by mohla mít zneklidňující charakter, pokud by byla vedena ideology, jak tomu bylo ve 20. století s komunismem, fašismem anebo nacismem. Tomu říkají svoboda.

Donald Trump nebyl ještě jmenován prezidentem, ale již ujišťuje, že bude chtít vrátit lidem svobodu, kterou potřebují. A pro mnohé evropské země, které znovu objevují ctnosti liberalismu, politického i ekonomického.

3. Toto liberální pokušení se ve Francii jmenuje Francois Fillon, který byl pravicovými voliči vybrán za účelem uskutečnění alternace v prezidentských volbách v dubnu a květnu.

Pro tento okamžik je Fillon, bývalý Sarkozyho premiér, favoritem budoucích prezidentských voleb. Pro něj není nejtěžší vyhrát hlasování, ale uvést do praxe svůj smělý a odvážný program a vyprovokovat šok důvěry, který Francie tak dlouho očekává. Je však v moci tohoto muže a jeho programu z mnoha dobrých důvodů uspět.

4. V tomto světě otřeseném několika velkými tektonickými deskami existuje světová vlna, která se jmenuje „ekonomická spolupráce“ a která volá více po technologické revoluci a robotizaci. Je to kolosální výzva pro velké podniky, jejichž ekonomické skupiny jsou znovu ve hře a pětadvacetiletí vystudovaní mladí muži a ženy se třesou touhou dostat se nahoru. Tento proces „destrukce kreativity“ je přirozeně velmi výhodný pro ekonomiky a všeobecně pro růst, jak to ukázaly předešlé průmyslové revoluce. To samozřejmě za předpokladu, že podniky mají volnou ruku, nutnou k adaptaci.

5. Ve stejné logice, se způsob práce v našich podnicích na Západě vyvíjí až do té míry, že statut nezávislého pracovníka se stává masovou záležitostí. Podle studie MC Kinsey Institute už se k tomuto systému výkonu práce rozhodlo 162 milionů občanů USA a Evropy. Tento způsob se bude v budoucnosti jedinečným způsobem zvyšovat s obrovským ziskem pro společnost. Francois Fillon, bude schopen podpořit tento světový fenomén, aby se Francie vrátila do starých kolejí – obnovením plné pracovní doby.

6. Jestliže cena ropy bude ještě stoupat, což by byla dobrá zpráva pro solidaritu se zeměmi Blízkého a Středního východu, na oplátku zase západní ekonomiky si jsou na následující měsíce jisté, že nepoznají ani mravní inflaci, ani „japonskou“ deflaci. Toto je důležitým prvkem k nalezení trvalého růstu a vytvoření potřebných strukturálních reforem. Také půjčování peněz bankami by mělo pokračovat v nízkých cenách.

7. Islamistické útoky, které udeřily jak v Evropě, tak ve Spojených státech, daly na vědomí na obou stranách Atlantiku, že mýtus „konce historie“ je velká hloupost.

A to se dvěma okamžitými důsledky: posílením „požitkových“ funkcí států a zvýšením mezd veškerých zaměstnanců bezpečnostních složek. Seneca a Vauvenargues nám připomněli, že „blahobyt dělá málo přátel“. Když však chceme spojit prosperitu a rozvoj, musíme si být jisti, že získáme alespoň minimum bezpečnosti.

(Podle deníku Le Figaro, zp)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…