Vaše Věc: Peking vidí rudě tým Donalda Trumpa

20.01.2017 13:03

Čínská vládní moc je znepokojena po poslednich veřejných vystoupeních nově zvoleného amerického prezidenta a jeho budoucího státního sekretáře R. Tillersona. Za rudými zdmi komplexu Zhongnanhai, čínští státníci nepřestávají od volby Donalda Trumpa hřímat.

Vaše Věc: Peking vidí rudě tým Donalda Trumpa
Foto: Archiv vydavatele
Popisek: Čína

Od jeho vstupu do Bílého domu jeho administrativa postoupí ještě o stupeň a zahájí zřejmě s Pekingem nebezpečnou hru. Prvními diplomatickými kroky Rex Tillersona, budoucího státního sekretáře nového prezidenta, který se ukázal jako daleko agresivnější než dosavadní prezident Obama, co se týče asijského giganta, ve vztahu k jeho teritoriálním nárokům v Jihočínském moři. „Budeme muset vyslat jasný signál Číně, aby pochopila, že konstrukce a stavby na ostrovech musí ustat a přístup na ostrovy nebude dovolen“, potvrdil bývalý naftařský boss před americkým senátem.

Bez trochy pochopení pro čínskou přecitlivělost, dosavadní se šéf naftařské společnosti ExxonMobil domnívá, že stavby umělých ostrovů a následně na ně instalovaná vojenská zařízení, to je totéž jako anexe Krymu Ruskem. Čína provádí práce na zvětšení ostrůvků a útesů zásypy a staví na nich přístavní zařízení, majáky, přistávací plochy anebo tam umisťuje vojenskou infrastrukturu. Tedy alespoň podle názoru Pentagonu. Peking ospravedlňuje své právo zřídit tam „obranná zařízení“ a nárokuje si většinu Jihočínského moře. Ale Filipíny, Vietnam, Brunej, Malajsie a Tchajwan rozporují jeho suverenitu nad souostrovími Spratleys a Paracels. Tato zóna je strategická a má strategický vyznam jednak díky tamním velkým zásobám ropy a zemního plynu. A také díky tomu, že touto oblastí každoročně uskuteční tranzit zboží za 5 bilionů dolarů. Značně znepokojený Rex Tillerson kritizoval Baracka Obamu za příliš benevolentní přístup. Příští vedení USA chce znovu rozmístit americké vojenské prostředky v této oblasti a Washington si vzal za záminku, že jejich přítomnost ochrání tento námořní prostor.

Barack Obama měl rozestavěné hlídky, které garantovaly volný pohyb v těchto mezinárodních vodách. A měly se také pokusit udržet čínské ambice na uzdě. Projevy Tillersona přichází v době, kdy už vztahy se Spojenými státy jsou i tak velmi napjaté. Trump nařknul Peking z měnové manipulace s jűanem a vyhrožuje s prohibičními cly na čínské výrobky. A ještě hůře, D.Trump uvažuje o zpochybnění principu „Jednotné Číny“, s rozsáhlejšími kontakty s Tchajwanem. „Umístit příčku podmínek příliš vysoko není dobrý nápad, protože Spojené státy riskují být chyceni svou vlastní logikou“ a přitom nezískají nic moc, vysvětluje odbornice na střední Asii. Peking, vyčkává, zda Trump bude více kompatibilní až se usadí v Bílém domě. Reagoval proto umírněně a spokojil se s vyjádřením, že Čína „má nezpochybnitelné právo“ vést aktivity v této oblasti. Peking odmítá rozhodnutí stálého Mezinárodního soudniho dvora v Haagu, který rohodoval loni v červenci „bez jakéhokoliv právního základu“ o jejích územních požadavcích v Jihočínském moři.

Čína obdržela nedávno diplomatické zvýhodnění od více zemí z okolí, mezi něž patří Filipíny a Malajsie, které se obávají oslabení amerického vlivu. Příchodem Donalda Trumpa se pouze prohlubuje aktivita Pekingu, který tvrdí , že poměr sil v jihovýchodní Asii se obrací v jeho prospěch.

(podle Le Figaro, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…