Vaše Věc: Pět let po smrti Kadáfího je v Libyi chaos

02.11.2016 11:52

Libyjci se před pěti lety dočkali eliminace diktátora. Ale od té doby poznali jen politicko – ekonomickou krizi a pocit nebezpečí. Pocit nadšení z pádu diktatury se dávno vypařil a obyvatelé to cítí s hořkostí. Kadáfí ostatně předpověděl katastrofu Libye. 6. března 2011, zatímco už probíhala revoluce, v jednom interview na France 24 upozornil na rizika, která ohrožují Libyi: „Al Kajda má plán a pokud se její síť zmocní země, vznikne chaos“. Al Kajda v Libyi plynule přešla v Islámský stát (IS), který je dnes největším nebezpečím. Od června 2015 do letošního května zabral IS cca 250 km pobřeží v regionu Syrta. Boj proti IS se ale neskončí osvobozením Syrty, předesílá bez rozmýšlení pan Kajman, zástupce premiéra Národní spojené vlády.

Vaše Věc: Pět let po smrti Kadáfího je v Libyi chaos
Foto: socsol.cz
Popisek: Někdejší lybijský diktátor Muamar Kaddáfí

Muammar Kadáfí předvídal ještě něco, bez něj se „tisíce lidí vrhnou do Evropy". Po přestávce v roce 2011 způsobené boji, migrantů, hlavně ze Subsaharské Afriky, hodně přibylo. Více než 3000 z nich je již tento rok mrtvých. Podle poslední zprávy OIM Libye má na svém území 264 000 tajných nebo ilegálních uprchlíků. Nebezpečí a nestabilita je mohou posunout jen k horšímu. Muammar Kadáfí to věděl. Sám se několikrát pokusil odvrátit tuto migrační hrozbu směrem k Evropě a otevřít dveře své země zejména Itálii. Také si musel být vědom, že jeho krajané, zvyklí na státní korupci, na rentu vyplácenou státem, jsou bez jakékoliv politické zkušenosti, těžko zvládnou vytvořit solidní vládu. A to má Libye v současné době tři vládní centra…Ovšem prakticky s žádnou pravomocí nad zemí. Libyjská politická scéna se stala románem na pokračování.

V Tripolisu se zvýšilo nebezpečí, každodenní vypínání elektrického proudu. V zemi, která byla bohatá díky ropě se prohlubuje ekonomická krize. Vláda Beida, který utekla z Tripolisu, když vládu přezvala Národní vláda, je podporována islamistickými brigádami Fajr Libya. Tato zvlášť nestabilní pozice otevřela cestu k moci Khalifovi Ghwellemu a jeho partyzánům. 14. října si přivlastnili sídlo bývalého Parlamentu v Tripolisu, který se přejmenoval na Poradní orgán státu podle dohod z Skhiratu. Ghwell nikdy nezastíral, že je výhodnější diskutovat uvnitř Libye bez intervence že zahraničí. Faez Serraj je ve svěřených kancelářích šéfa vlády, je přítomen fyzicky, ale přitom ne jako premiér. Ale co může dělat? Jsou to ozbrojenci, kteří určují dění. Jsou to ozbrojené skupiny, jejichž chování je nevyzpytatelné, zda jsou zrovna přátelské anebo dělají veletoče. To závisí na tom, jaké dostaly právě přísliby od těch, kteří mají moc v rukou. Obyvatelé Libye přiznávají svou deziluzi: „Zbavili jsme se diktátora, aby byl nahrazen tisícovkami tyranů“.

(podle  Le Figaro, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty