Vaše Věc: Placená reklama, nebo hloupost?

02.02.2017 17:38

Média o znovuzavedení veřejné služby hovoří jako o „možnosti přivýdělku k dávkám“. Maximální výše tohoto přivýdělku je však 605 korun za 30 hodin práce měsíčně. Pokud se však člověk nedá na „dobrovolné“ veřejné práce, může ztratit až 1210 korun…

Vaše Věc: Placená reklama, nebo hloupost?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Ode dneška se v České republice znovu zavádí veřejná služba, která má lidi, kteří jsou více než půl roku bez práce, jsou hlášeni na úřadu práce a pobírají příspěvek na živobytí, motivovat k tomu, aby si práci brzy našli a aby „neztratili pracovní návyky“.

Poté, co Drábkovu povinnou veřejnou službu zrušil Ústavní soud jako protiústavní, na to šlo současné ministerstvo práce a sociálních věcí jinak. Tentokrát veřejná služba není povinná, ale „dobrovolná“, a to na bázi, že kdo je déle než půl roku nezaměstnaný, dochází na Úřad práce, pobírá déle než šest měsíců příspěvek na živobytí, a nebude vykonávat veřejně prospěšné práce ve stanoveném rozsahu, tomu tento příspěvek klesne z 3410 korun životního minima na tzv. existenční minimum, které činí 2200 korun. Podrobněji jsme o tom psali zde.

Jen připomínáme, že příspěvek na živobytí je jedinou dávkou, před jejímž přiznáním je prověřován nejen žadatelův příjem a jeho náklady na bydlení, ale také jeho majetek. Tato dávka je tedy přiznávána těm nejnuznějším z nás, kteří skutečně vůbec nic nemají. Netřeba zdůrazňovat, že ani z 3410 korun ani z 2200 korun by nikdo z nás na měsíc nevyžil, takže mnoho z lidí pobírajících tuto dávku si přivydělává různými brigádami, pracemi „načerno“ a tak podobně – a k těmto aktivitám budou nyní muset přiřadit dalších 20 hodin měsíčně, nebo jim příspěvek na živobytí klesne o každou neodpracovanou hodinu, až o oněch 1210 korun, pokud se za měsíc nebudou veřejně prospěšným pracím věnovat ani hodinu.

Je velmi zajímavé, že média zavedení veřejné služby podávají zejména jako možnost si přivydělat. Pokud člověku příspěvek může vzrůst až o 605 korun, pokud odpracuje 30 hodin měsíčně, znamená to, že za svou hodinovou práci dostane závratných  „až“ 20 korun. Zákonem stanovená minimální mzda je však  na 66 korun za hodinu.  Ti nejchudší z nás, nikoho jiného se novela zákona o hmotné nouzi netýká, tedy dostanou za svou veřejnou službu více než třikrát méně, než zákon určuje, že je minimální mzda. Zdá se něco takového autorům článků v médiích jako něco, čemu by řekli přivýdělek? Bylo by zajímavé vidět, kolik z lidí, kterých se novela zákona o hmotné nouzi nedotkne a kteří s ní souhlasí, by šlo za 20 korun na hodinu například odhazovat sníh z chodníků…

Pokud mají být lidé motivováni k práci, musí především dostávat za odvedenou práci zaplaceno. A 20 korun na hodinu není žádný plat, ale pouze almužna, výsměch, a jediné, co si z toho lidé, jichž se to týká, odnesou, je to, že stát, ždímá lidi zcela do mrtě a zneužívá jejich špatné finanční a sociální situace.

Je neuvěřitelné, že takto nechutný zákon vstoupí v platnost tehdy, když má ministerstvo práce a sociálních věcí pod palcem sociální demokracie. To je na tom tato strana skutečně tak bídně, že si musí budovat svou image „strany nevyhazující peníze“ na těch nejnuznějších z nás? Tento návrh zákona je zcela nehorázný a nechutný – a mnoho levicově orientovaných lidí to tak také bude vnímat, i přesto, že nás ČSSD přes média přesvědčuje o tom, že vlastně dává lidem bez práce možnost si přivydělat…

Pokud tyto texty na téma „veřejná služba umožní přivýdělek k dávkám“ nevznikají na politickou objednávku, ale zcela svobodně, svědčí to o velmi nízké úrovni analytického myšlení některých českých novinářů a o jejich téměř nulové finanční gramotnosti a sociální empatii.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …