Vaše Věc: Po viru Zika ohrožuje Brazílii žlutá zimnice

09.04.2017 20:59

Schované mezi lesem a Atlantickým oceánem je malé město Casimiro de Abreu, jedno z mnoha na brazilském pobřeží. Od března 2017 se městečko neblaze proslavilo, když jeho obyvatelé postupně začali být nemocní a posléze začali i umírat. Nežli se přišlo na to, že se jedná o žlutou zimnici, nemocní byli přijati do nemocnice na léčení a někteří na pozorování. Městečko leží necelých 150 km od Ria de Janeira. Je to veliká hrozba, jestliže by virus pronikl na teritorium přelidněného města. Virus žluté zimnice není žádná novinka, pochází z Afriky, je přenášen komárem Aedes aegypti. A odtud vznikaly smrtelné epidemie, které Brazílie vymýtila v roce 1950, když ještě působily chemické výrobky, říká paní Faillone z Institutu Pasteur v Paříži.

Vaše Věc: Po viru Zika ohrožuje Brazílii žlutá zimnice
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Brazílie

Virus se usadil v lesích Brazílie a přenášel se mezi komáry a opicemi. Oproti africkým opicím, ty z jižní Ameriky umírají na žlutou zimnici. Nyní je registrováno 2104 případů nakažených lidí, z nichž 220 již zemřelo a to v oblastech, kde zatím tato nemoc nebyla. Což byly oblasti Espirito Santo, Sao Paulo a Rio de Janeiro. Po epidemiích jako např. horečka dengue, West Nile, Zika, zaútočila nyní žlutá zimnice. Jestliže zasáhne další města, obyvatelé nejsou ještě všichni přeočkováni.

V únoru se sešel ve Francii Poradní sbor veřejného zdraví a přiznal reálné nebezpečí nákazy na Antilách, na ostrově Mayotte a Réunion a Guyaně. Jediná možnost obrany je očkování, protože léčit se nedá. Očkovat se mohou děti od devíti měsíců a je velmi spolehlivé. Plně působí za 30 dnů a očkování bude v Brazílii povinné, a to i pro turisty, kteří chtějí navštívit tuto zemi.

Je tu jedno riziko, a sice riziko nedostatku vakcín. Na světě existují pouze čtyři výrobci, kteří jsou schopni vyvinout vakcínu podle norem OMS. Mezinárodní skupina koordinace, která je pověřena vytvářením zásoby vakcín, měla loni uspokojit nakažené v Angole.

Jiné úskalí: i v oblastech, kde je riziko minimální, se musí lékaři naučit rozpoznat žlutou zimnici mezi jinými možnostmi nemocí s podobnými příznaky. Symptomy se často prolínají.

(podle Le Figaro, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…