Vaše Věc: Pokrok v Kuvajtu

01.08.2016 7:35

Pomocnicím v domácnosti v Kuvajtu se jejich pracovní podmínky zlepšují, ale velmi pomalu. Kuvajt je první arabskou zemí z oblasti Perského zálivu, která nabízí těmto pracovnicím měsíční plat, i když minimální.

Vaše Věc: Pokrok v Kuvajtu
Foto: pixabay.com
Popisek: Otroctví - ilustrační foto

Kuvajtský ministr vnitra, Cheikh Mohammed al-Sabah konstatoval, že základní měsíční plat pomocnic v domácnosti nesmí být nižší než 60 dinárů, což je v přepočtu 178 euro. Výše uvedený ministr vnitra připomíná, že před rokem byl přijat kuvajtským parlamentem zákon, podle kterého pomocnice v domácnosti mají nárok na jeden den volna v týdnu a 30 dnů placené dovolené v roce. Zákon rovněž limituje denní pracovní hodiny na 12 hodin a pokud jsou tyto hodiny překročeny, má pracovnice nárok na kompenzaci ve formě placeného jednoho měsíce před ukončením smlouvy se zaměstnavatelem.

Počet domácích pomocnic se pohybuje v Kuvajtu okolo šesti set tisíc. Human Rights Watch a jiné organizace lidských práv pravidelně vyjadřují nesouhlas s pracovními podmínkami této kategorie pracovnic v zemích Perského zálivu. Tyto ženy přicházejí hlavně z Asie a je jich kvalifikovaným odhadem celkově 2,4 milionu. Kuvajt je klasifikován, co se týče pracovních podmínek na stupni 3, někdy 2 a je pod stálým dohledem. Na stejnou úroveň organizace pro ochranu lidských práv zařadily země jako Saudskou Arábii, Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Katar a Oman.

(převzato z Le Figara, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka