Vaše Věc: Polsko na cestě do středověku

05.10.2016 9:41

Tisíce Poláků, hlavně žen, včera protestovaly proti přijetí nového zákona o zákazu potratů, který bude polským Sejmem pravděpodobně schválen.

Vaše Věc: Polsko na cestě do středověku
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Již v současné době má Polsko jeden z nejpřísnějších protipotratových zákonů v Evropě. Ten ženám umožňuje podstoupit potrat pouze v situaci, kdy by pokračování těhotenství ohrožovalo zdraví, či dokonce život matky, dále pokud vyšetření prokážou nezvratné poškození plodu, a také tehdy, pokud je dítě počato při znásilnění nebo incestním styku. Pokud by prošel nový zákon, ženy by v Polsku mohly podstoupit potrat jen tehdy, pokud by těhotenství bezprostředně ohrožovalo jejich život. V současnosti v Polsku ročně dochází k měně než 2000 legálních potratů, ale podle nevládních organizací také 100 – 150 tisíc Polek ročně podstoupí interrupci v zahraničí.

Proti přijetí zákona, který by ještě zpřísnil možnost podstoupit potrat, protestovaly před budovou polského parlamentu ve Varšavě tisíce lidí. I přesto však bude nový protipotratový zákon díky převaze konzervativců, zejména z řad nejsilnější parlamentní strany Právo a spravedlnost, v polském Sjemu schválen.

Je zajímavé, že v údajném sekulárním státě, který se v současné době silně vymezuje proti uprchlíkům, kteří jsou podle názorů veřejnosti, a dokonce i některých polských vrcholných politiků pod negativním vlivem své víry, a proto nejsou ochotni ani schopni se přizpůsobit životu v sekulární a demokratické Evropě, prosazuje vláda a parlament zákon, který si dlouhou dobu přála prosadit ultramontánní část polských katolíků. Katolická církev tak, přes svou prodlouženou ruku Právo a spravedlnost, tímto zákonem významným způsobem omezí svobodu ženy.

Přijetí zákona bude mít výrazný sociální dopad

Žena se „díky“ přijetí nového potratového zákona už nebude moci rozhodnout, že v Polsku půjde na potrat ani tehdy, otěhotní-li následkem znásilnění. To už působí velmi středověce… Navíc bude mít přijetí tohoto zákona výrazný sociální dopad, protože ruku v ruce se zpřísněním potratového zákona nepřichází nové páky na muže, kteří se odmítají osobně a finančně podílet na péči o své děti, a nebyla řeč ni o jiné pomoci matkám samoživitelkám, a zároveň ženy, které budou mít na potrat dostatek finančních prostředků, budou tento zákrok moci legálně podstoupit v některém z okolních států, a tudíž budou tímto zákonem nejvíce postižené chudší ženy...

Vlády demokratických sekulárních států by měly prosazovat takové zákony, které postupně rovnají postavení žen a mužů, nikoli zákony, které ženy degradují téměř na matrace, které musí odnosit dítě komukoli, kdo si něco takového zamane. Polské ženy se díky straně Právo a spravedlnost a polské katolické církvi brzy dostanou do velmi nezáviděníhodné pozice, do které by se ženy v demokratické Evropě určitě dostávat neměly...

Je třeba dávat velký pozor, pokud se excesy tohoto typu dějí v naší sousední a partnerské zemi a je také třeba starat se o to, aby v ČR katolická církev – i díky majetku, který nabývá prostřednictvím církevních restitucí – brzy nechtěla prosazovat podobné tmářské zákony.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…