Vaše Věc: Prezidentovi důvěřuje téměř šedesát procent občanů

19.11.2016 19:15

Lidé odpovídali na otázku, jak důvěřují prezidentovi republiky, vládě ČR, poslanecké sněmovně, senátu, končícímu krajskému zastupitelstvu, obecnímu zastupitelstvu, starostovi a končícímu hejtmanovi.

Vaše Věc: Prezidentovi důvěřuje téměř šedesát procent občanů
Foto: pixabay.com
Popisek: Průzkum - ilustrační foto

Výsledky ukazují, že nejvíce lidé důvěřují starostovi, jemuž důvěru vyslovilo 62 % dotázaných (z toho 18 % dotázaných uvedlo, že důvěřuje rozhodně a 44 % dotázaných uvedlo, že důvěřuje spíše). Starostům podle CVVM nedůvěřuje 31 % občanů a 7 % dotázaných zvolilo odpověď nevím. Po starostovi občané věří nejvíce obecnímu zastupitelstvu, kterému důvěřuje celkem 60 % dotázaných (z toho 12 % rozhodně důvěřuje a 48 % spíše důvěřuje).

Třetí nejdůvěryhodnější institucí je v očích občanů prezident, jemuž důvěřuje 56 % dotázaných. Z toho 16 % dotázaných uvedlo, že prezidentovi rozhodně důvěřuje, a 40 % dotázaných, že mu spíše důvěřuje. Nedůvěru prezidentovi vyjádřilo 40 % dotázaných, z toho 18 % dotázaných uvedlo, že prezidentovi rozhodně nedůvěřuje, a 22 % občanů mu spíše nedůvěřuje. Odpověď nevím zvolila v případě prezidenta pouze 4 procenta dotázaných. K instituci prezidenta se tedy nějakým určitým způsobem vyjádřilo nejvíce dotázaných. (nejméně lidí vyjádřilo svou důvěru nebo nedůvěru v případě končících hejtmanů, kde 21 % vybralo odpověď „nevím“.)

Pokud se podíváme na procento lidí, kteří uvedli, že některé z institucí rozhodně nedůvěřují, vidíme, že prezident Zeman na tom se svými 18 % není nejhůře. Lépe než on si v tomto ohledu vede pouze končící krajské zastupitelstvo (15 % dotázaných mu rozhodně nedůvěřuje), obecní zastupitelstvo (kterému rozhodně nedůvěřuje jen 9 % dotázaných), a starosta (tomu naprostou nedůvěru vyjádřilo 12 % dotázaných). Ještě lépe si pak M. Zeman stojí, pokud jde o kategorii „spíše nedůvěřuje“. Zde ho překonává pouze starosta s 19 % spíše nedůvěřujících. Ostatní instituce mají podíl nedůvěřujících vyšší…

Počet lidí, kteří mu rozhodně důvěřují, sice o dvě procenta převyšuje počet těch, kteří mu vůbec nedůvěřují, ale počet těch, kteří mu důvěřují spíše, je téměř dvojnásobný oproti těm, kteří mu spíše nedůvěřují. Takovou bilancí se ani zdaleka nemůže pochlubit poslanecká sněmovna, odkud kritika prezidenta Zemana zaznívá velmi často, ani senát, ani vláda. Prezident Zeman zkrátka lidmi podle CVVM není vnímán tak kontroverzním způsobem, jak je v médiích často popisován a jak se i sám někdy snaží stavět…

Pokud se podíváme na časovou osu, důvěra v prezidenta Zemana v posledním roce osciluje mezi 55 % a 59 % (s výkyvem k 62 % v letošním březnu). Dá se tedy říci, že prezident Zeman je stále na svém.

Nejméně lidé důvěřují poslanecké sněmovně, senátu a vládě. Poslanecké sněmovně důvěřuje pouze 27 % občanů (z toho pouze 2 % poslanecké sněmovně zcela důvěřují), a naopak jí nedůvěřuje 66 % dotázaných (z toho 23 % dotázaných rozhodně nedůvěřuje). Senátu důvěřuje, stejně jako poslanecké sněmovně, pouze čtvrtina dotázaných, a naopak mu nedůvěřuje 63 % dotázaných (z toho 25 % rozhodně nedůvěřuje).

Vládě důvěřuje 38 % dotázaných, a naopak nedůvěřuje 57 % dotázaných. Pokud se podíváme na vývoj důvěry vládě v posledním roce, vidíme, že došlo k poklesu o 8 procentních bodů, přičemž jde o pokles postupný. Vláda má v každém dalším průzkumu v očích občanů méně a méně důvěry. Občané zřejmě negativně vnímají tenze zejména mezi hnutím ANO a ČSSD (a nejspíš i v samotné ČSSD)… Pokud se však podíváme na důvěru, kterou lidé vládě vyjadřují, a porovnáme ji s důvěrou, kterou cítili v předchozí Nečasovu a následně Topolánkovu vládu, je tato vláda v očích občanů přeci jen znatelně důvěryhodnější.

CVVM tak zjišťovalo spokojenost občanů se současnou politickou situací. Zde se v ročním časovém horizontu projevuje mírný pokles spokojenosti, kdy spokojeno je 19 % dotázaných, nespokojeno je 44 % dotázaných a 32 % dotázaných uvedlo, že nejsou ani spokojeni, ani nespokojeno. Loni bylo s politickou situací spokojeno 21 % dotázaných a nespokojeno 44 % dotázaných. (Nespokojenost s politickou situací tedy zůstává stejná.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty