Vaše Věc: Propaganda Západu k syrské válce

14.10.2016 19:57

V následujícím článku přinášíme ukázku argumentace proti ruské účasti v syrské válce očima předních konzervativních francouzských novin Le Figaro…

Vaše Věc: Propaganda Západu k syrské válce
Foto: Archiv TN
Popisek: Obrázky ze Sýrie před 20 lety

Když letos 2. dubna bylo syrských vojskem osvobozeno město Palmyra, bylo to vítězství také díky podpoře a pomoci ruských žoldnéřů z formace „Wagner“, kteří zcela tajně pomohli. Jsou velmi zkušení, a to v těch nejtěžších terénech. Jsou to bývalí ruští vojáci převedení do soukromých společností. Už několik měsíců ve vší tajnosti vedou pozemní operace v Sýrii v úzké spolupráci s ruskou a syrskou armádou.

Mnoho desítek z nich padne v boji. Tady máme jeden příklad života vojáka za všechny. Vitaly, přezdívaný Prizer, je jeden z těchto žoldnéřů, je to dělostřelec. Nechce žádnou publicitu, protože jeho profese je v Rusku ilegální. Nejprve pracoval v armádě, poté přešel do speciálních sil FSB (bývalé KGB), kde pracoval jako „instruktor pro taktickou přípravu“. Dále znovu zvolil vojenský život, který ho dovedl do Iráku, do Perského zálivu a do Adenu v Indickém oceánu.

Tato diplomatická mise s podporou OTANu ochraňovala tankery, ohrožené piráty. Později se ocitl v Libyi, kde připravoval příjezd skupiny odminovačů a v současné době se nachází v Kyjevě, kde má kontrakt na zajištění osobní bezpečnosti významného ukrajinského podnikatele. Tento člověk nerad slyší, že je vedený jako žoldnéř. Pravda je však taková, že žoldnéři se nezajímají o morálku anebo o psychologickou šíři konfliktu. Nebojují pro spravedlnost, ale pro peníze. Každopádně jejich vliv a počet roste. Moskva je posílá do zahraničních konfliktů a jejich pole působnosti se rozkládá na Blízkém Východě, v Africe a rovněž na jiho-východu Ukrajiny, teritoriu zčásti kontrolované proruskými separatisty.

Nábor, vybavení, financování a jiná materiální pomoc jakož i jejich použití ve válečných konfliktech podléhá v Rusku trestu vězení na 4 až 7 let.

Právní mezery často dovolí, aby se společnosti, které využívají žoldáky, zaregistrovaly v daňových rájích. Jak nám to sdělil společník nejmenované společnosti, která sídlí a je zaregistrována v Belize ve Střední Americe. Rus Oleg Krinitsyn založil svou organizaci RSBGROUP v roce 2011, která se podle potřeby prezentuje jako „consulting militaire“ nebo „mezinárodní ochrana“. Krinitsyn vystudoval Institut KGB a v 90. letech se zúčastnil bojů na hranici mezi Afganistánem a Tádžikistánem. Byla to jeho společnost, která poprvé doprovázela ukrajinskou loď mířící z Oděsy do Číny přes Suezský kanál a Maledivy, vše v zóně plné pirátů. V současné době má vycvičeno na sto odborníků, kteří prošli zkouškami fyzické i psychické odolnosti a samostatně po světě plní úkoly. Někdy jako pěšáci, někdy jsou to skupiny. V Sýrii jsou nasazeni pouze ruští agenti s vojenskými informacemi a znalostmi nebo piloti bojující zcela oficiálně na straně Bašíra Asada.

Formace „Wagner“, je financovaná nejmenovaným ruským oligarchou. Zúčastnila se osvobození Palmyry od Islámského státu a osvobodila také ruské piloty, jejichž letadlo bylo zničeno tureckou stranou na turecko – syrské hranici.

Když soukromé společnosti jako je Wagner využívají výhod státu, jejich bojovníci mohou využívat vojenskou logistiku a po odchodu z činné služby či do důchodu (chodí dříve) mohou pracovat v ruských vojenských nemocnicích.

Tam, kde se OTAN necítí komfortně, konstatuje Oleg Krinitsyn z RSB Group, jsou vysláni jeho muži a podtrhuje jejich hrdost a nasazení v boji nebo při plnění úkolu. „V ruské armádě jsou samí úředníci a ne oficíři a proto lidé jako já odešli a pomáhají různě. Stále čekajíc, že budou někam posláni“.

Hlavně platy jsou zajímavé, nejvyšší je 80 000 $ měsíčně pro bývalého plukovníka pronajatého na frontu. Za těchto podmínek je schopna RSB dát dohromady tisíc mužů během měsíce. Obavy z rozvoje těchto společností prezentovaných pod různými jmény, podnítil v roce 2013 dva členy ruského parlamentu, podat legislativní návrh na soupis těchto společností a nechat je působit na mezinárodním trhu bezpečnosti. V Rusku panuje obava ze vzniku soukromých armád financovaných oligarchy, jako se to stalo v případě jiho-východní Ukrajiny.

(pro Vaši věc zpracováno z Le Figaro, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…