Vaše Věc: Putin a Lavrov slibují podporu prezidentu Trumpovi

29.01.2017 9:34

Jako dobrý diplomat, kterým se ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov cítí být, poblahopřál svému odcházejícímu americkému protějšku Johnu Kerrymu hodně štěstí do budoucna.

Vaše Věc: Putin a Lavrov slibují podporu prezidentu Trumpovi
Foto: mid.ru
Popisek: Ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov

Mezi oběma muži ostatně vládnou „vřelé a přátelské vztahy“. Bývalého prezidenta Obamu nicméně Moskva obviňuje,že pomohl Islámskému státu a vypouštěl falešné zprávy o Rusku. Prezident Putin soustavně kritizoval americkou politickou elitu v době Obamovy vlády.

Tři dny před inaugurační ceremonií Donalda Trumpa Kreml kvitoval jeho příchod do prezidentského úřadu S tím, že se těší na navázání dialogu s administrativou nového prezidenta o bilaterálním odzbrojení a bude seriózně spolupracovat v boji proti terorismu v Sýrii. Nehledě na nejistotu a nevyzpytatelnost, které obklopují budoucí americkou diplomacii, působí Kreml dojmem, že Washington je jeho potenciální spojenec.

„Neznám Trumpa, ale nemám důvod ho podporovat ani atakovat,“ potvrdil Putin. A co je nejvíce nepochopitelné, je, že uplatňuje stejnou linii obrany, složenou z dementi a protiútoků ve svých vystoupeních jako za doby prezidenta Obamy. Odmítl všechny pokusy o „podkopání legitimity“ nového prezidenta, přicházející údajně od ruské FSB (ex KGB), které by jej měly kompromitovat.

Moskva minimalizuje zejména kontroverzní vyjadřování vzniklé mezi Trumpem a jeho Státním sekretářem Rexem Tillersonem, který při svém vystoupení v Senátu podtrhl bezpečnostní hrozbu, kterou reprezentuje Rusko. A dodal, že západní média jej necitovala a že USA nejsou nevyzpytatelné, když hájí vlastní zájmy, s čímž souhlasil i Sergej Lavrov. Tillerson vysvětlil evropskému tisku návrhy Donalda Trumpa, které se liší od znepokojivé interpretace, kterou vyjmula z kontextu západní média. Tedy, Moskva potvrzuje, že šéf Bílého domu zřejmě nepůjde za každou cenu do jednání o možné dohodě o nukleárním odzbrojení.

Tato perspektiva každopádně vyvolává obavu vlády Ukrajiny a jejích západoevropských spojenců.

Ve stejné době Kreml diskrétně modifikuje svůj úhel pohledu – na odlišné rovině – kritiky adresované Evropě prezidentem USA. Deník Times zacílil na Berlín a redukoval pozici EU do role obchodního konkurenta Spojených států: „Ať už se EU rozdělí, anebo zůstane celistvá, pro mě to není důležité.“

Osa Washington – Moskva se možná vytváří i proti Bruselu. „Zřeknutím se postkřesťanských hodnot, Rusko podává ruku evropským konzervativcům, a zvláště M. Le Penové a F. Fillonovi,“ dešifruje Alexej Makarin, zástupce ředitele Technologického politického centra současnou ruskou pozici.

V NěmeckubA. Merkelová obhajuje antiruské sankce, když také obvinění z kyberútoků jsou dávány za vinu Kremlu. Tyto argumenty se přidávají k nesmyslné a věcně lživé propagandě, která ve svých důsledcích diskredituje Evropu, tedy alespoň podle S.Lavrova.

(z deníku Le Figaro, zp)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka