Vaše Věc: Rebelové v Sýrii narušili příměří

20.04.2016 9:40

Zdá se, že kromě Islámského státu a fronty an-Nusrá znovu obnovili boje proti syrské armádě prezidenta B. Asada také ozbrojenci, často rovněž fundamentalističtí, kteří jsou vyzbrojováni z vojenských arzenálů zemí Západu, především USA, a také z Turecka, Saúdské Arábie a Kataru.

Vaše Věc: Rebelové v Sýrii narušili příměří
Foto: Archiv redakce Vaše Věc
Popisek: Sýrie, opozice.

Zdá se, že takzvaná prozápadní či „umírněná“ opozice žádný program, nežli boj proti baasistickému režimu, nemá. A pokud bude vyživována penězi a zbraněmi od svých patronů, je možné očekávat jejich další válečné úsilí.

Parlamentní volby, které v Sýrii, na území, jež je pod kontrolou vlády B. Asada, proběhly, skončily pro opozici nepříjemným debaklem, protože se ukázalo, že voliči vesměs s nadšením a spontánně navštěvovali volební místnosti. V příštím syrském parlamentu bude zastoupena nejen baasistická strana, ale také opoziční strany. Tedy ty strany, které nehodlají používat ozbrojený boj k prosazení svých cílů.

Ve všeobecnou známost už přichází fakt, že na území, které je pod kontrolou armády B. Asada, žije cca 8 milionů vnitřních syrských uprchlíků. Tedy těch, kteří utekli před IS a dalšími islamistickými skupinami, včetně tzv. umírněné opozice, ze svých domovů.

Těžko lze nyní očekávat, že by se Asadova vláda zhroutila, a to i tehdy, pokud tzv. opozice znovu obnoví boje proti ní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …