Vaše Věc: STEM velké posuny nehlásí

25.05.2016 17:14

Podle obvykle vcelku přesné agentury pro výzkum veřejného mínění STEM, jejíž analytické služby využívá jak ČSSD, tak hnutí ANO, nedochází ve vývoji volebních preferencí k žádným velkým posunům. Vede stále hnutí ANO s 20 % preferencí následováno ČSSD s 15 % volebních preferencí.

Vaše Věc: STEM velké posuny nehlásí
Foto: pixabay.com
Popisek: Průzkum - ilustrační foto

Tři parlamentní strany středu, respektive pravého středu, tedy lidovci, ODS a TOP 09, podle STEMu mají: lidovci 5 % volebních preferencí a TOP 09 s ODS shodně po 6 %. Komunisté mají 12 %. Zajímavý je vývoj preferencí Pirátů, kteří dosahují 4 %, a SPD 3 %.

Volební model trochu jinak

Podle volebního modelu jsou čísla zejména pro ČSSD, ale také pro pravostředové strany a lidovce, podstatně příznivější nežli volební preference. Podle volebního modelu by ČSSD ve volbách nyní získala 20,1 %, lidovci 7,1% , ODS 7,8 %, TOP 09 7,6 % podpory voličů. Komunisté mají dosti vysokou podporu 14.5 %.

Je to zajímavé nadhodnocení volebních preferencí některých stran. V případě ČSSD zhruba o čtvrtinu a v případě lidovců a obou pravostředových stran ještě o více.

U všech těchto čtyř stran se STEM dostává do poněkud vágní roviny konstrukcí a odhadů. A nelze se zbavit dojmu, že tyto odhady jsou poněkud nadceněné ve prospěch těchto čtyř parlamentních stran. Naopak u Pirátů a SPD úroveň čísel z volebního modelu podle STEMu nedosahuje ani výše volebních preferencí.

Tak např. oproti preferencím 4 procent by Piráti podle volebního modelu získali jen 2,6 %. Nelze se zbavit dojmu, že STEM přikročil k miniaturizaci podpory těchto dvou de facto neparlamentních stran.

V každém případě je to pro vedení ČSSD necelých pět měsíců před volbami do zastupitelstev krajů po průzkumech TNS AISA a SANEP další nepříjemný indikátor vývoje podpory.

Zdá se, že vedení ČSSD by mělo urychleně řešit, a to i v mediální oblasti, a to jinak než to dosud činí, kauzu soudního sporu s bývalým advokátem Altnerem. I dnešní zpráva o tom, že od prvního ledna bude na 11 tisíc (tedy navýšení o 1100 Kč) navýšena minimální mzda, svědčí o tom, že vrcholní politici ČSSD příliš nechápou, kdo vlastně chodí k volbám. Lidí s nejnižšími příjmy k volbám do Sněmovny opravdu mnoho nechodí. Mají jiné, především materiální starosti…

ČSSD by se měla zaměřit na tradičně nejpalčivější otázky v oblasti zdravotnictví, školství a bezpečnosti občanů. A opět by na to měla ČSSD jít trošku jinak, než to nyní dělá.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…