Vaše Věc: Skandál s nákupem neprůstřelných vest nebere konce

13.04.2017 14:05

Nad nákupy ministerstva obrany se na webu Vaše věc podivujeme často a často upozorňujeme na zvláštní průběh výběru dodavatelů zbraní a vojenského vybavení či na velmi vysoké ceny tohoto vybavení. O neprůstřelných vestách jsme tu psali již několikrát, nyní o nich píšeme znovu a pravděpodobně to nebude text poslední...

Vaše Věc: Skandál s nákupem neprůstřelných vest nebere konce
Foto: MO
Popisek: Ukázka balistických vest z ČZUB. Vlevo nová, pro Armádu ČR.

Několikrát jsme na tomto webu zmiňovali například také nákup 2291 neprůstřelných vest, kdy tendr vyhrála Česká zbrojovka Uherský Brod. Ta také vesty za určenou cenu vyrobila, ale kdy si zkrátka zakázku z jasně uměle vykonstruovaných důvodů objednavatel nevyzvedl, a 1000 vest nakonec dodala americká firma za 53 milionů korun, tedy zhruba o 43 % na vestu dráže, než nabízela Česká Zbrojovka.

V lednu se ministra obrany Stropnického v pořadu Partie, vysílaném na TV Prima, na vesty ptal také moderátor pořadu Hauptvogel (pořad jsme rozebírali zde). A Stropnický hovořil o tom, jak vlastně k celé věci nic neřekne, protože se tak se Zbrojovkou dohodli a že prostě Státní ověřování jakosti mělo pochybnosti. (ty pochybnosti se týkaly potisku neprůstřelných vest a americké vesty tímto způsobem /a ani jiným/ tímto ústavem prověřovány nebyly).

V létě loňského roku pak ministerstvo obrany vypsalo další tendr na dodávku 5500 neprůstřelných vest pro armádu a vojenskou policii, a hodnota této zakázky se měla pohybovat kolem 272 milionů korun. Do tohoto tendru se podle informací v médiích přihlásilo šest zájemců (později už se hovořilo pouze o čtyřech zájemcích), a z toho jeden zahraniční. Už tehdy se v médiích opět vyrojily spekulace, že je možné, že kvůli přísným českým úřadům a normám vyhrál onen zahraniční zájemce.

Zakázku nakonec v říjnu loňského roku vyhrála česká firma Argun, která má dodat vesty za 255 milionů korun (dříve se hovořilo o 210 milionech korun….). Shodnou okolností poslala tato společnost před vyhlášením vítěze zakázky hnutí ANO finanční dar v hodnotě 200 tisíc korun. Zajímavá náhoda.

Stropnický se brání, že dar s celým tendrem nemá co do činění a že společnost Argun prostě dala nejnižší nabídku. Ta znamená, že jedna vesta bude stát zhruba 46 364 korun. To je sice zhruba o 6637 korun na vestu méně, než za kolik armáda získala 1000 vest od Američanů, ale je to o 16 683 tisíc korun na vestu více, než za kolik nabízela Česká Zbrojovka Uherský Brod dodávku prvních 2291 kusů neprůstřelných vest.

Jelikož Zbrojovka neprůstřelné vesty, jejichž dodání před několika lety vysoutěžila, ony vesty i vyrobila a jejich cena se nezměnila, je jen těžko uvěřitelné, že by nabídka Argunu byla skutečně to nejvýhodnější, co české ministerstvo obrany mohlo potkat…

Babišův server iDnes sám uvádí: „Dodávku neprůstřelných vest se ministerstvu dlouho nedařilo vysoutěžit. Obrana původně vypsala tendr na 2291 neprůstřelných vest, který vyhrála Česká zbrojovka. Dodat je chtěla za 68 milionů, což bylo výrazně méně, než ministerstvo předpokládalo. Na druhém místě se umístila společnost Argun. Vojáci měli všechny vesty dostat už v roce 2015, ale nestalo se tak.“

Jednak je tedy nepochopitelné, proč je soutěžení vest rozděleno do více tendrů (!!), a nebyl na toto téma vypsán pouze jeden tendr, zvlášť když se na celou věc mělo tak spěchat, protože už je dodání vest několik let v prodlení. Za druhé je nepochopitelné, proč tedy oněch 2291 vest, které si ministerstvo obrany nechtělo převzít od Zbrojovky, nedodala společnost Argun, ale dodali je Američané, když byl tedy Argun v tendru druhý, a za třetí sám server iDnes zmiňuje, že nabídka Zbrojovky byla, co se týká onoho prvního tendru, výhodnější. Je jen těžko uvěřitelné, že 5500 vest by nabízela o tolik dráž než 2281 vest, které také chtěla dodat a na jejichž dodání tendr také vyhrála. Slovům M. Stropnického se tedy věří jen opravdu těžko. Proč nejsou zveřejněny nabídky všech uchazečů?

Je skandál, že hnutí ANO nepokrytě přijímá dary od zbrojařů, a to ještě v době, kdy se tito ucházejí o zakázku pro Armádu ČR a je ještě skandálnější, že nad tím Stropnický jen tak mává rukou a nikdo z politických oponentů hnutí ANO se k celé věci příliš nahlas nevyjadřuje.

Pokud A. Babiš uvede, že dar bude vrácen darovateli a napříště se bude více hlídat, kdo stranu obdarovává, a všeobecně se má za to, že tak je to ukončené a v pořádku a Babiš je kabrňák, je to absolutně tristní. Hnutí ANO sice vrátí směšných 200 tisíc korun, ale kdo vrátí do českého rozpočtu peníze daňových poplatníků, které byly do nákupu vest „investovány“ navíc?

Na celé aféře s vestami je jasně vidět, jak ministerstvo obrany, ovládané mužem z hnutí ANO, jehož předseda neustále a dokola opakuje, jak „všetci kradnú“, samozřejmě kromě něho, a jak on s těmi zloději zatočí, jak se státními penězi plýtvá ve jménu korupce a hlouposti a spol., zachází s veřejnými penězi. Zcela proti Babišovým deklarovaným zásadám úspor a transparentnosti.

Ovšem média to příliš nevzrušuje a nad ministrem Stropnickým, který by po takovéto aféře ve skutečně demokratické zemi už podával demisi, se ani nehýbe židle. A například předseda vlády B. Sobotka dělá, jakoby celé aféry s vestami a dary ani nebylo…

V České republice nyní absolutně chybí výrazná politická i mediální síla, která by se postavila proti vyhazování peněz za zbrojení a která by ukazovala, jak se veřejnými penězi při nákupech vojenského vybavení extrémně plýtvá. Situace je zde tak špatná, že všichni mlčí i tehdy, prosákne-li na veřejnost takový skandál, jakože zbrojní zakázku náhodou vyhraje někdo, kdo v době soutěžení zakázky posílá dary tomu, kdo ovlivňuje, jak tendr dopadne… Bude skutečně s podivem, pokud v příštích letech v takovémto klimatu nedojde třeba i k nákupu ponorek na Vltavu, který by byl vysvětlován tím, že po vybudování kanálu Dunaj-Odra-Labe se z nich stane skutečný žolík české armády…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…