Vaše Věc: Sobotka dále potápí ČSSD

26.06.2017 18:36

Na předposlední schůzi poslanecké sněmovny před podzimními volbami mají poslanci projednat dvě stě bodů. Jedním z nich je například také novela ústavního zákona, která by umožnila údajně pružnější vysílání českých vojáků do zahraničních misí.

Vaše Věc: Sobotka dále potápí ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

Proti tomuto návrhu, který vede k tomu, že bude snazší vyslat české vojáky do zahraničí, se zatím staví pouze KSČM. Nedávný předseda ČSSD B. Sobotka dokonce hovořil o tom, že tato novela je jedním z prvořadých bodů, který je třeba schválit. Plně se tak shoduje s postojem poslankyně Černochové (ODS), která mezi českými politiky vyniká svou nezřízenou touhou zbrojit (a případně asi i bojovat) až do padnutí.

Postoj sociální demokracie v této věci je plivnutím do obličeje levicovým voličům. Ti totiž ve své většině odmítají účast českých vojáků na zahraničních misích, a skutečně tak nebudou považovat za prvořadé projednávání novely zákona, která má odesílání vojáků na zahraniční mise zjednodušit a zrychlit – vojáky by po přijetí novely vysílala na maximálně šedesátidenní zahraniční mise vláda a nepotřebovala by k tomu souhlas parlamentu. Vláda by také napříště rozhodovala bez souhlasu parlamentu o tom, zda mohou na území české republiky pobývat vojáci jiného státu (opět po maximální dobu 60 dní).

Pokud chce sociální demokracie v podzimních volbách klesnout až například k šesti procentům obdržených hlasů voličů, je nastoupena na velmi správné cestě. Pokud však chce zastavit propad volebních preferencí, a naopak si trochu polepšit, měla by přestat chřestit zbraněmi a levicovým voličům jasně ukázat, že není pro zvyšování nákladů na zbrojení a není ani pro vysílání českých vojáků do zemí daleko od České republiky, s nimiž naše země má jen málo společného (např. Mali), a že se důrazně staví proti případné výstavbě americké vojenské základny na území ČR, jak o ní v americké prezidentské kampani mluvil současný americký viceprezident M. Pence. Pokud bude novela zákona schválena a vláda bude moci o maximálně 60 denním pobytu cizích vojsk na našem území moci rozhodovat bez souhlasu parlamentu, samozřejmě je to velký krok vstříc trvalé přítomnosti vojáků cizích zemí na našem území.

Sociální demokraté mají možnost se proti něčemu takovému důrazně ohradit a zároveň rozvinout v této věci společenskou debatu a vyvinout tlak na A. Babiše, aby se ohledně případné přítomnosti amerických vojsk na našem území jasně vyjádřil. B. Sobotka však zatím tuto možnost zahodil, a místo toho se postavil po bok největších českých politických válečníků…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla