Vaše Věc: Správný návrh v nesprávnou dobu

27.05.2016 12:29

Sociálnědemokratičtí hejtmani Zimola a po něm také Hašek přišli s návrhy na změnu zákona o církevních restitucích. Jsou to návrhy, které vycházejí z programu ČSSD a jsou veskrze správné.

Vaše Věc: Správný návrh v nesprávnou dobu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola

Politicky jsou správné proto, že s nimi nemá problém 70 %, možná 80 % občanů ČR. A ekonomicky jsou správné proto, že mohou ušetřit peníze státní pokladně, která by je perspektivně mohla použit jiným způsobem.

Po volbách bylo pro ČSSD vlastně jediným možným politickým spojenectvím na úrovni vlády vytvoření koalice s ANO a lidovci, a tak bylo třeba respektovat požadavek lidovců na nedotknutelnost zákona o církevních restitucích. Ten byl mimochodem schválen a prosazen silou mocí jednoho hlasu pravomocně odsouzeného poslance Pekárka (který už se mezi tím vrátil z výkonu trestu). Církev i česká pravice by tedy měly mít určité morální zábrany, pokud jde o pevnou obhajobu tohoto zákona.

Úplnou pravdu má A. Babiš, když říká, že výchozí základna pro propočet výše restitučních nebo spíše reparačních náhrad státu katolické církvi, které budou celkem po třicet let součástí státního rozpočtu, jsou nadceněné v řádech desítek miliard korun, je bohužel smutná pravda. A téma církevních restitucí je velkým politickým tématem.

Vzhledem k tomu, že předseda KDU–ČSL Bělobrádek je podle svých vlastních slov každý týden v kontaktu s hlavou české katolické církve kardinálem Dukou, nelze od lidovců v této otázce očekávat ústupnost., Pokud ČSSD bude trvat na svém a její poslanci podpoří návrh jihočeského hejtmanství, dostanou se do jedné řady nejspíš jen s komunisty a s Úsvitem, případně s T. Okamurou. To jistě není tak úplně ideální politická společnost.

Myslím, že proto by před volbami do zastupitelstev krajů postačil závazek, veřejně vyjádřený předsedou ČSSD Sobotkou, že před příštími volbami do sněmovny bude ČSSD usilovat o to, aby v rámci volební kampaně proběhla diskuse také k tomuto zákonu, s tím, že jako příští koaliční partner po následujících volbách budou pro ČSSD připadat v úvahu pouze ty strany, které podpoří tento pozměňovací návrh. Myslím, že by vůbec nebylo špatné, kdyby byl takový návrh předmětem diskuse již před krajskými volbami a ukázalo se jeho odmítnutí jednou z nynějších koaličních stran, možná dokonce oběma (ANO chce jen těžit ze situace, a tak se rozhodne, co je pro ně politicky nejvýhodnější, až v poslední chvíli). Tedy od hnutí ANO žádná jistá podpora návrhu tohoto zákona není.

ČSSD by se tak v budoucnu měla přednostně spojit s těmi stranami, které budou schopné garantovat podporu změny tohoto zákona v příští sněmovně…

(Jip)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…