Vaše Věc: Světová ekonomika vysílá protikladné signály

09.06.2016 15:48

Protichůdné tendence ve světové ekonomice charakterizují tyto dny a promítají se na mezinárodních finančních trzích.

Vaše Věc: Světová ekonomika vysílá protikladné signály
Foto: pixabay.com
Popisek: Růst ekonomiky - ilustrační foto

Ekonomika eurozóny za první čtvrtletí dosáhla meziročního růstu 1,7 % a dobrá čísla hlásí také německá ekonomika, která nicméně avizuje mírné snížení předpokládaného tempa růstu HDP na 1,7 %.

Z USA však přišel jistý varovný signál, neboť se na americkém trhu práce objevilo podstatně méně pracovních míst, než se očekávalo. Z toho se dá prognózovat, pokud by tento trend pokračoval, utlumení hospodářského růstu USA. Je to zkrátka nepříjemný signál, na který světové finanční trhy ihned reagovaly, neboť to vzdaluje období, kdy bude americká centrální banka Fed moci zvyšovat úrokové sazby.

Stejně tak přichází nepříjemný signál, že země vyvážející surovinové komodity prudce zpomalují růst. To je podle Světové banky varovný příznak a může to signalizovat, ale také nemusí, blízkost recese světového hospodářství.

Je však zřejmé, že dlouhodobě, tedy v posledních pěti letech, komodity v naprosté většině průmyslových surovin a také potravin (s výjimkou cukru, který v posledních dnech a týdnech zažívá růst na nevídaná maxima, protože se očekává jeho nedostatek v důsledku nižší sklizně) zaznamenávaly propad v řádech desítek procent. Jako kdyby trhy byly přesycené. A to jak pokud jde o výrobu potravin, tak o průmyslovou výrobu. Přitom ceny potravinářského ani spotřebního průmyslového zboží ve zdrcující většině položek neklesají. Jen zpracovatelské průmyslové firmy díky poklesu cen surovinových vstupů mají  vyšší zisky.

(jip)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

O Vrběticích máte jasno

Paní Pekarová Adamová, případ byl odložen, tj. že se nepodařilo získat důkazy o spáchání tr. činu. A pokud je to jinak, proč příslušné orgány nezahájily tr. stíhání, trestní stíhání v nepřítpmnosti, nebo žádaly vydání atd.O vině rozhoduje soud, nikoliv policie nebo BIS. mŮŽETE MI PROSÍM ODPOVĚDĚT.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Nekonečná kauza Čapí hnízdo

11:34 Zdeněk Jemelík: Nekonečná kauza Čapí hnízdo

Dne 10.května 2024 jsem se na internetu seznámil s obsahem odvolání, jež v kauze Čapí hnízdo podal ž…