Vaše Věc: Tajný projekt Bruselu. Společná unijní armada

30.05.2016 17:30

Šéfka unijní “diplomacie” Federica Mogherini prý již vice než rok pracuje na projektu společné armády Evropské unie. Plán je však přísně tajný a mají k němu přístup pouze vybrané osoby. Jeho zveřejnění se odkládá s ohledem na britské referendum o setrvání v Unii.

Vaše Věc: Tajný projekt Bruselu. Společná unijní armada
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Bruselu plynou z toho, že zde sídlí europarlament, nemalé příjmy

List “The Times” píše, že by zveřejnění plánu dodalo další argument stoupencům Brexitu. Deník "Times" získal zápisky jednoho diplomata, které si udělal při seznamování se záměry F. Mogherini. Plán je prý velmi konkrétní, mimo jiné počítá I s vytvořením společného centra velení jednotkám unie.

Představitelé členských států EU ho dostanou den po britském referendu, tedy nicely týden před summitem 28. června, kde by již měl být projednáván. Deník "Daily Express" cituje varování britského viceministra obrany Penny Mordaunta, že Lisabonská smlouva může Velkou Británii k účasti na společných vojenských akcích donutit. Myšlenka společné armády Evropské unie je v Británii nepopulární. Oslabuje prý NATO a vzdaluje Spojené státy od účasti na obraně Evropy.

(pm)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…