Vaše Věc: Tunisko – oběť terorismu a kolébka džihádistů

30.07.2016 17:32

I Tunisko se stalo terčem útoků a Mohamed Lahouiej Bouhlel, jenž byl autorem útoku v Nice, je původem Tunisan. Tunisko je největším vývozcem islámských žoldáků na světě. Francouzský ambasador přijal v souvislosti s útokem v Nice kondolence od tuniského ambasadora. Prezident Tuniska pan Beji Caid Essebsi potvrdil svou solidaritu s Francií.

Vaše Věc: Tunisko – oběť terorismu a kolébka džihádistů
Foto: Reprofoto:YouTube
Popisek: Hotel ve východním Tunisku, kde došlo k útoku na turisty

25. června 2015 třiadvacetiletý Tunisan Rezgui přistál se svou loďkou na pláži v Sousse, což je 150 km od hlavního města Tunisu, a střílel kalašnikovem na turisty. 38 lidí zemřelo na místě. 15. a 16. července 2015 Christian Estrusi, starosta města Nice navštívil Tunisko, aby ukázal svou podporu a navrhl svou „expertizu bezpečnosti“ a doporučení umístění kamer v ulicích města. Dnes, tak jako Francie, Tunisané truchlí a pláčou nad mrtvými. Mezi březnem 2015 a březnem 2016 byli čtyřikrát napadeni.

Tunisané se více kloní při hodnocení zvrácených vražedných útoků k psychickým problémům útočníků. Otec tuniského teroristy v Cannes rozdává rodinám postižených a všem novinářům a kolemjdoucím, kteří mají zájem, recepty na anxiolytika a antidepresiva. Tuto praxi používá psychiatr ze Sousse od roku 2004. Místní média se obávala odezvy tuniských uskupení, žijících ve Francii. Tuniský deník Achourouq věnoval sloupec Tunisanům žijících v zahraničí „Náš život se stal peklem, terorismus nemá ani identitu, ani národnost a ani hranice“. Psychologické problémy Tunisanů, kteří se ohlíží přes rameno, když jdou, nesmí ohrožovat výzvu, které mladá demokracie musí čelit. V červenci 2015 pracovní seskupení Spojených národů o používání žoldáků v Tunisku upozorňovalo: Víme, že počet bojovníků z Tuniska je jeden z nejvyšších mezi těmi, kteří cestují, aby se dostali do konfliktních zón, jako je Sýrie a Irák. Podle předběžné zprávy, nejméně 5 310 Tunisanů jsou členy extremistických skupin v cizině. Více než 600 bojovníků se zřejmě vrátilo do země. Ve zprávě Crisis Group se tato organizace věnuje brutalitě džihádistů v Tunisku. Crisis Group cituje bývalého generálního ředitele mezinárodní bezpečnosti: jelikož máme velmi málo informací zvenku, justice nemůže dokázat, že mají krev na rukou.

Takže jsou pouze dovezeni domů a hlídáni policií. Tunisko se také musí vypořádat s několika radikálními skupinami. Jedná se např. o výšiny Chaambi v centru země, kde působí skupina Okba ibn Nafa. Pro Crisis Group je to jasné konstatování. „Příslušné úřady ještě nevytvořily multiprostorovou strategii, která by umožnila ihned reagovat na příčiny násilí“. Lidé si myslí, že postačí nedovolit vstup do země teroristům. Někteří opouští zemi, aby bojovali na frontách, které se nás netýkají, ať tam zůstanou! Lidé nemají pravdivé informace a plno věcem nerozumí a tak si bláhově myslí, že stačí teroristy zarazit. Problém tkví v tom, že při každém vstupu na území země se mohou dát ať sítem nějací teroristé buď už s konkrétním úkolem nebo jako předvoj, který bude čekat na další pokyny.

Tunisko, dříve klidná, krásná destinace pro turisty a dovolenkáře je zatím nebezpečná.

(převzato z Le Figara, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…