Vaše Věc: Ukrajinská vláda se mění v partu komiků

15.03.2016 11:19

Když Západ svým tlakem na legálně zvoleného prezidenta Janukovyče v únoru 2014 umožnil provedení státního převratu na Ukrajině, zdálo se naivním jedincům, že teď už může nastat jenom změna k lepšímu. Janukovyč byl přeci zkorumpovaný a řízený Putinem, teď bude už vše jinak.

Vaše Věc: Ukrajinská vláda se mění v partu komiků
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Ukrajina

Možná, že jedno i druhé bylo z části pravda. Ale naši současní přátelé na Ukrajině, prezident Porošenko a premiér Jaceňuk také nejsou zrovna matky Terezy. Možná, že lépe vyhovují geopolitickým zájmům USA, protože s těmito politiky existuje slušná šance na to, že by se NATO a jeho síly dostaly o pár set kilometrů dál na východ, a tedy blíže k Moskvě. Je jen otázka, čemu to prospěje.

Rusové sice na vojenské rozpočty vynakládají každoročně zhruba 5 % toho, co vynakládá celé NATO, ale zdá se, že s těmito penězi umí pracovat velice účinně. To koneckonců ukázala i operace v Sýrii, kde Rusové předvedli technologie a zbraně, o kterých západní zpravodajské služby do té doby neměly ani tušení. Také vojenská taktika Rusů byla o třídu lepší nežli ta, kterou zvolily USA a jejich spojenci. Díky zásahu Ruska do syrských věcí dnes existuje slušná šance na mír v této zemi, což by ve svých důsledcích znamenalo zastavení přílivu uprchlíků ze Sýrie a obecně zemí Středního východu do Evropy.

Ale vraťme se k Ukrajině. Ukrajinský premiér Jaceňuk „varuje“, že po volbách nebude ani prozápadní, ani proreformní vláda. A co tedy bude? Volby nebudou? Možná, že tato informace, stejně jako informace od ukrajinské ministryně financí, která vede i jednání na svém ministerstvu převážně ve své mateřské řeči, tedy v angličtině, že na volby nejsou peníze, mají západní veřejnost připravit na to, že země bude bez demokratických voleb.Dokud voliči nezmoudři.

Porošenko s Jaceňukem se sice tak trochu pojistili proti politické konkurenci, když zakázali komunistickou stranu, a vlastně rozbili, zejména v západních regionech, Janukovyčovu stranu regionů, ale i tak mají obavy. Je otázka, zda si Západ, který slyne, anebo by spíše chtěl slynout, coby obhájce lidských práv a demokratických hodnot může tolerovat vládu, která vládne bez voleb. A to třeba dlouhodobě.

Pokud nás ukrajinští představitelé Porošenko a Jaceňuk, jejichž podpora ve veřejném mínění se limitně blíží nule, varují, že není dobré připustit volby, tak to každého demokraticky uvažujícího člověka musí šokovat.

Zřejmě začíná další dějství ukrajinské tragédie, která byla zahájena Majdanem v únoru 2014. A to všechno se děje na pozadí státního bankrotu, ve kterém už vlastně Ukrajina vězí.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …