Vaše Věc: Uprchlíkem je každý 113. člověk. Do Čech však uprchlíci nemíří

23.06.2016 8:35

Počet lidí, kteří byli kvůli válečným konfliktům nuceni opustit své domovy, dosáhl podle zprávy úřadu Vysokého komisaře pro OSN pro uprchlíky v roce 2015 více než 65,3 milionů. Na útěku z domova je tedy statisticky každý 113. člověk na zeměkouli. To je nejvíce lidí, kolik kdy bylo v historii zaznamenáno. Oproti roku 2014 vzrostl počet uprchlíků o 10 %. Téměř jedna třetina (21,3 miliony) z lidí válečnými konflikty nucených opustit své domovy, jsou děti.

Vaše Věc: Uprchlíkem je každý 113. člověk. Do Čech však uprchlíci nemíří
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Popsaná cesta migranta z Íránu

21,3 milionu lidí uprchlo před konflikty ze svých zemí a 40,8 milionu lidí hledá domov v bezpečnějších částech ve svých zemích. Zbylých 3,2 milionu lidí jsou ti, kteří žádají o azyl v rozvinutých zemích. OSN eviduje jako uprchlíky 21,3 milionu lidí, polovina z nich jsou děti. Zeměmi, odkud pochází nejvíce uprchlíků, jsou Somálsko (1,1 milionu uprchlíků), Afghánistán (2,7 milionů uprchlíků) a Sýrie (4,9 milionů uprchlíků).

Nejvíce uprchlíků nyní přebývá v Turecku (2,5 milionu), Pákistánu (1,6 milionu), Libanonu (1,1) a Íránu (979 400 tisíc). Evropské státy přijaly dohromady 4,39 milionu lidí (více než polovinu z nich tedy Turecko).

V České republice požádalo v roce 2014 (novější informace ministerstva vnitra zatím nejsou k dispozici) o azyl 1156 lidí, přičemž 402 žadatelů jsou ženy, 229 nezletilí a 9 nezletilí bez doprovodu (mužů žadatelů byla tedy méně než polovina). Azyl zde byl v roce 2014 udělen 82 žadatelům, doplňková ochrana pak 294 žadatelům. V 332 případech bylo rozhodnutí o udělení azylu zastaveno a 304 žadatelů obdrželo negativní rozhodnutí své žádosti. Česká republika patří v EU mezi státy, kam uprchlíci směřují úplně nejméně. Jen sedm států obdrželo v roce 2014 méně žádostí o azyl než ČR (Estonsko, Slovensko, Lotyšsko, Slovinsko, Portugalsko, Chorvatsko a Lucembursko).

Pokud se podíváme na počty trestně stíhaných cizinců v ČR v roce 2014, uvádí ministerstvo vnitra číslo 7 328, což tvoří v poměru k celku všech trestaných hodnotu 6,4 %. Téměř čtyřicet procent ze všech trestaných cizinců v ČR tvoří Slováci, následují Ukrajinci, Vietnamci, Poláci, Rumuni, Bulhaři, Němci, Moldavané a Rakušané.

Co se týče nelegální migrace v ČR, bylo v ČR v roce 2014 zjištěno celkem 4822 osob (z toho 4641 osob s nelegálním pobytem a 181 osob, které nelegálně překročily vnější schengenskou hranici. Například v roce 2004 bylo však v ČR zjištěno celkem 27 391 osob, které v ČR pobývaly nelegálně, a tento údaj nikoho nevzrušoval…

Zkrátka, Česká republika sama zůstává ve skutečnosti, nikoli v mediální realitě, uprchlickou krizí nedotčena. Přesto se zde lidé, jak ukazuje i nejnovější průzkum společnosti STEM, uprchlíků obávají.

STEM položil 1292 respondentům otázku: „Kdyby se ve vaší obci/ vašem městě natrvalo usadily dvě nebo tři rodiny uprchlíků z ciziny, myslíte si, že by to ve vaší obci způsobilo vážné problémy?“ Na tuto otázku odpovědělo 49 % dotázaných ANO (22 % určitě ANO a 27 % spíše ANO) a 51 % dotázaných, se domnívá, že NE (12 % určitě NE a 39 % spíše NE). Květnový průzkum společnosti STEM pak ukázal, že 62 % občanů souhlasí s tím, aby ČR poskytovala azyl uprchlíkům ze zemí, kde zuří válečný konflikt, 52 % veřejnosti souhlasí s poskytnutím azylu uprchlíkům kvůli pronásledování a z politických důvodů, menšina občanů pak považuje za dostatečný důvod pronásledování z náboženských důvodů (43 %) nebo z národnostních důvodů (42 %). A pouze 24 % by udělovalo azyl i v případě zoufalé hospodářské situace země žadatele o azyl. Česká veřejnost tedy oproti 2005, kdy byla lidem položena stejná otázka, na udílení azylu celkem radikálně změnila svůj názor a vstřícnost českých občanů k poskytování azylu se velmi snížila. V roce 2005 by lidem ze zemí postižených válečným konfliktem poskytlo azyl 84 % dotázaných, lidem pronásledovaným z politických důvodů 78 % lidí, lidem pronásledovaným z náboženských a rasových důvodů 75 % a lidem ze zemí, kde je zoufalá hospodářská situace pak 59 % lidí.

Tento radikální pokles ochoty poskytovat azyl nejde v ČR vysvětlovat tím, že zde o mezinárodní ochranu nyní žádá více lidí než v roce 2005, protože v roce 2005 zde o azyl požádalo 4021 lidí, což je téměř 3,5krát více než v roce 2014, a azyl zde byl v roce 2005 udělen 251 lidem, což je více než třikrát více než v roce 2014…

České občany zkrátka v souvislosti s uprchlickou krizí zachvátila hysterie, která je v českých poměrech, jak dokládají statistické údaje, více než neopodstatněná. To, že svět čelí velké uprchlické krizi, je z údajů poskytovaných OSN zcela zřejmé. Že se tato uprchlická krize České republiky, přímo netýká, je ovšem zřejmé také. Bylo by vhodné, aby čeští politici (mohutně podporovaní českými médii) přestali sbírat snadné politické bodíky na přiživování protiuprchlické hysterie, a svědomitě předkládali českým občanům ohledně uprchlické krize také ta fakta, která jsou relevantní pro Českou republiku. Nyní totiž České republice více než uprchlíci samotní, kterých se zde tak bojíme, škodí postoj České republiky k uprchlíkům, který ČR v EU za mohutné podpory české veřejnosti zastává…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty