Vaše Věc: Ve Francii všechno jinak

15.12.2015 13:42

Podstatná část voličů, zejména socialistů i tradiční pravice, ve Francii hlasovala v prvním kole regionálních voleb nohama. K volbám se v prvním kole před 14 dny dostavila pouhá polovina voličů. Ve druhém kole, ve kterém velmi reálně hrozilo, že v pěti regionech zvítězí Národní fronta M. Le Penové, však k volbám přišlo o devět procent voličů více. Velká pozornost byla soustředěna především na dva regiony: Nord-Pas-de-Calais a Provence.

Vaše Věc: Ve Francii všechno jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marine Le Pen

Těžkou porážku utrpěla Marine Le Penová především v regionu Nord-pas-De- Callais, kde v prnvím kole získala 40 % hlasů, ale ve druhém získala pouze 42 % hlasů, kdežto její pravostředový oponent X. Bertrand, bývalý ministr Sarkozyho vlády, 58 %. V regionu Provence měla reálnou šanci zvítězit neteř M. Le Penové 26letá Marion Maréchal-Le Penová. Ta byla sice ve druhém kole procentuálně úspěšnější než její teta Marine Le Penová, ale se ziskem 45,2 % hlasů odešla z duelu s Ch. Estrossim, který získal 55 % hlasů, jako poražená. V obou nejsledovanějších regionech byli Sarkozyho vítězní republikáni podpořeni socialisty, kteří se po prvním kole vzdali kandidatury, aby mohli podpořit protivníky Le Penovců.

Socialistický pohřeb se však, soudě dle výsledků regionálních voleb, nekoná. Socialisté byli úspěšní v pěti ze třinácti regionů. Sarkozy, který ve volbách získal sedm regionů, tedy sice ve volbách zvítězil, ale toto vítězství není tak jasné a zářivé, aby jej odstartovalo jako jednoznačného favorita nadcházejících prezidentských voleb. Socialisté mají za jistých okolností, pokud dojde k jejich programové obnově, stále určitý potenciál i v prezidentských volbách.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …