Vaše Věc: Venezuelská opozice udržuje tlak

04.05.2017 13:27

Ve Venezuele jedna manifestace proti chavistické vládě stíhá druhou, opozice neslevuje z tlaku. Při poslední demonstraci bylo 12 mrtvých. Také byl zabit odstřelovačem člen civilní gardy v regionu Miranda, také tři členové Národní gardy byli zastřeleni. Vrah střílel z okna svého bytu rovněž na skupinu motorkářů. Často se motorkáři zúčastňují manifestací opozice a bývají ozbrojeni. Prezident Venezuely Nicolas Maduro obvinil Spojené státy z podněcování státního převratu a opozici obvinil z přivolání armády k uskutečnění povstání. Upozornil předsedu Národního shromáždění, kde je opozice ve většině od prosince 2015.

Vaše Věc: Venezuelská opozice udržuje tlak
Foto: Archiv
Popisek: Venezuela

Fámy o státním vojenském převratu, živené prezidentem Madurou, obíhají už pár dnů. Tři poručíci vysílali na internetu video, kde se dovolávali povstání ozbrojených sil. Ale podle většiny pozorovatelů šlo spíš o provokaci ze strany vlády. Dva generálové byli v posledních dnech zajati a předvedeni před vojenský tribunál. Pan Rocio San Miguel, specialista ozbrojené síly, to vyvrací: „nevidím žádné znaky povstání“. „Vojsko je pragmatické a ví, že povstání s jeho pomocí by nebylo přijato opozicí a ani společností“.

„Není žádné pouto mezi armádou a opozicí, která nikdy nevyužije příležitost obvinit vojsko z korupce a z toho, že jsou narkotrafikanty. Armáda nikdy nepomyslí na svrhnutí Madura a předání moci opozici. To, co se děje, je vnitropolitický boj. Opravdový boj není mezi opozicí a vládou, ale v samém centru chavismu“. Opozice si přeje přípravu regionálních voleb, které jsou odložené od prosince 2016, přeje si osvobození politických vězňů, vytvoření humanitárního „koridoru“ pro umožnění zasílání potravin a léků, jelikož v nemocnicích ani v lékárnách léky nejsou. Hlavní znepokojení obyvatelstva je v oblasti ekonomiky, je zde velmi striktní kontrola dovozu.

Vláda rozděluje devizy pouze na dovoz potravin a benzínu. Kvůli problémům s dovozem potřebného zboží, vláda se rozhodla vyvlastnit továrnu General Motors, která zaměstnávala 2 tisíce pracovníků. Hlavně, že byl povolen dovoz náhradních dílů! Většina znárodnění, která proběhla za posledních deset let, vedla ke snížení produkce v továrnách, až k likvidaci produkce díky nekompetentnímu vedení. Inflace v roce 2017 by mohla dosáhnout 1000 %.

Nedostatek zasahuje 80 % zboží, v zemi, která má největší zásoby ropy na světě. Ještě hůř: Venezuela bude rychle cítit těžkosti, když bude potřebovat si půjčit peníze, když bude chtít dodržet termíny splatnosti od obvyklých poskytovatelů. Čína a Rusko zejména nejsou již ochotní půjčovat peníze venezuelské vládě bez garance parlamentu.

(podle Le Figaro, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …