Vaše Věc: Většina Čechů Trumpa vnímá pozitivně

17.02.2017 9:40

Agentura pro výzkum veřejného mínění SANEP se ve svém nejnovějším průzkumu zaměřila na to, jak Češi vnímají amerického prezidenta Trumpa, a zjistila, že většina Čechů je novému americkému prezidentovi příznivé nakloněna…

Vaše Věc: Většina Čechů Trumpa vnímá pozitivně
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Na otázku: „Jak vnímáte dosavadní jednání nového amerického prezidenta Trumpa?“ odpovědělo 67,4 % dotázaných, že kladně, z toho 34,6 % dotázaných vnímá Trumpovo dosavadní konání velmi kladně a 32,8 % dotázaných spíše kladně. Záporně dosavadní jednání nového amerického prezidenta vnímá 18,4 % dotázaných, z toho 10,3 % dotázaných záporně a 8,1 spíše záporně. 14,2 % dotázaných uvedla, že je konání Trumpa nezajímá.

Velmi pozitivní postoj Čechů k Trumpovi je vcelku zajímavý, protože ani sami Američané se svým novým prezidentem nejsou tak spokojeni, jako Češi. A Trump je v USA podle průzkumu veřejného mínění při svém nástupu do funkce vnímán jako nejméně oblíbený prezident, s podporou 44 % Američanů, a s kroky, které Trump ve své funkci zatím učinil, nesouhlasí podle průzkumu provedeného pro CNN 47 % Američanů. Z nového amerického prezidenta nejsou nadšeni například ani Britové, kteří jej podle průzkumů veřejného mínění dokonce považují za hrozbu mezinárodní stability (tak odpovědělo 64 % Britů).

Další otázkou, na kterou respondenti průzkumu SANEPu odpovídali, byla tato: „Prezidenta USA Trumpa byste s jeho názory a postoji byste hypoteticky za prezidenta ČR zvolili/spíše zvolili/spíše nezvolili/ nezvolili/ nevím.“

Vzhledem k postojům k prezidentu Trumpovi není s podivem, že většina dotázaných odpověděla, že by prezidenta Trumpa hypoteticky volila v prezidentské volbě v ČR, tak odpovědělo 55,9 % dotázaných. 34,2 % dotázaných by Trumpa zvolilo a 21,7 % dotázaných uvedlo, že by ho spíše zvolilo. 29,8 % dotázaných uvedlo, že by Trumpa prezidentem ČR nezvolilo, z toho 10,4 % občanů vybralo odpověď „spíše nezvolili“.

Trumpovo rozhodnutí ohledně uzavření hranic pro uprchlíky vnímá kladně 62,1 % dotázaných, naopak záporně 25,6 % dotázaných. Mezi Čechy má tedy toto Trumpovo rozhodnutí větší podporu než mezi samotnými Američany(!!), kde se podle průzkumu agentury Ipsos s jeho nápadem uzavřít pro občany některých zemí hranice, ztotožnilo 49 procent Američanů, a proti bylo 41 %.

SANEP se zaměřil také na to, jak jsou názory na Trumpa rozloženy mezi voliče českých politických stran. Výsledky jsou více než zajímavé. D. Trump má v ČR nejvíce sympatizantů mezi voliči Okamurovy SPD, kteří podle SANEPu Trumpovy kroky vnímají pozitivně ve svých 93,1 %. Jen 0,2 % voličů SPD uvedla, že Trumpovy kroky vnímají negativně… Velkou podporu má Trump také u českých voličů KSČM, z nichž s jeho kroky souhlasí 84 % dotázaných, mezi voliči ČSSD mají jeho dosavadní kroky podporu 68,4 % dotázaných voličů, a s Trumpovým dosavadním jednáním souhlasí také nadpoloviční většina dotázaných voličů hnutí ANO (52 %).

Jednání prezidenta Trumpa vnímá pozitivně i 49 % z dotázaných voličů ODS, 31,7 % voličů KDU-ČSL a 14,2 % voličů TOP 09.

USA se D. Trump stal v prezidentských volbách zejména kandidátem dělnických a obecně zaměstnaneckých vrstev a zdá se, že tohoto amerického multimiliardáře jako ochránce zájmů obyčejných lidí vnímají také Češi, mezi kterými si Trump získal podporu zejména u levicových voličů. A to přesto, že zatím neudělal ani jediný reálný krok, kterým by ukázal, že se jako prezident postará o to, aby se „dělnická třída“ měla lépe. Například jeho plán na zrušení Medicare, ať už jej podpírá jakýmikoli tvrzeními o předraženosti léků a vysávání státních peněz, lidem, kteří zkrátka nemají soukromé zdravotní pojištění a nemají prostředky na to, si ho platit, takový krok absolutně nepomůže. Pokud si zdravotní péči na úrovni, kterou poskytuje Medicare, nebude moci dovolit, a to bez zdravotního pojištění nebude, bude mu úplně jedno, zda jsou léky extrémně předražené, nebo „jen“ předražené… A k čemu běžným občanům pomůžou deregulace bankovních služeb? K tomu, aby se tito lidé se vzpomínkami na poměrně nedávnou finanční krizi více obávali o své úspory v bankách?

Podle průzkumu SANEPu se zdá, že americký prezident Trump má větší podporu v České republice, než ve Spojených státech. Lidé ho tu navíc vnímají jako jakýsi symbol odporu proti představitelům EU, kteří v očích mnoha občanů zcela ignorují přání a potřeby běžných lidí. Trumpa u nás lidé často vnímají jako někoho, kdo s EU zatočí. Je však třeba uvést, že pokud by Trump s EU, resp. s některými členskými státy EU (např. s Německem, kterému hrozí zavedením vysokých dovozních cel na automobily), v českém národním zájmu a ku prospěchu většiny českých občanů to určitě nebude… Bude zajímavé sledovat, jak dlouho dolarovému multimiliardáři Trumpovi vydrží jeho téměř undergroundová image, jíž k sobě přitahuje lidi nespokojené se současnými poměry. A jak dlouho vydrží nadšení českých občanů, jichž se jeho „made America great again“ politika může pozitivně dotknout skutečně jen stěží, i kdyby se Trumpovi na americkém poli skutečně dařilo tak, jak sliboval a slibuje…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…