Vaše Věc: Vláda se musí rozhodnout v energetice

05.06.2016 7:39

Energetický gigant ČEZ už, jak proběhlo v médiích, vyházel 2 miliardy korun na přípravu dostavby jaderných elektráren, tedy jak v Temelíně, tak v Dukovanech. Náklady na přípravu dostavby Temelína vyšly podle ČEZu na 1,5 miliardy korun, příprava pátého bloku v Dukovanech pak stála půl miliardy korun.

Vaše Věc: Vláda se musí rozhodnout v energetice
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Zdá se, že dostavba čtyř jaderných bloků za částku, která se bude pohybovat cca mezi 300 – 400 miliardami korun, je něčím, co nedává smysl. Nedává to smysl v situaci, kdy ČR 20 %, veškeré vyráběné energie, tedy zhruba roční produkci celého Temelína, vyváží do zahraničí, hlavně do Německa (které do roku 2022 odstaví z provozu všechny sví jaderné elektrárny).

Zdá se, že i české obyvatelstvo čím dál časněji akceptuje myšlenku energetického mixu, což mimo jiné znamená větší podíl výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Společnost Factum loni přišla se zjištěním, podle kterého stojí o energetiku založenou hlavně na jádru pouze 13 % občanů. Naproti tomu dvě třetiny občanů si přejí, aby byla energetika země založena na zvyšování energetické účinnosti budov, na obnovitelných zdrojích a na dalších zdrojích úspor.

Polostátní ČEZ zatím na přípravu dostavby jaderných elektráren vydal dvě miliardy korun a zhruba dvě třetiny z této částky mohly jít, kdyby nebyly takto zbytečně vyházeny, na účet státu, do státního rozpočtu, odkud by mohly být použity užitečnějším způsobem.

Co se stalo, to už se nedá odestát, ale nově bude potřeba přistupovat k výdajům tohoto charakteru velmi obezřetně a v krátké době je zcela zastavit.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…