Vaše Věc: Vojenský rozpočet USA má být na letošek 612 miliard dolarů

16.02.2016 11:56

Podle vyjádření Pentagonu požaduje ministerstvo obrany USA v ročním rozpočtu částku 612 miliard dolarů. Jen tak mimochodem, ruský zbrojní rozpočet se pohybuje zhruba na desetině této částky, čínský rozpočet na obranu pak na necelé třetině této částky, ale pokud jde o rozpočty na obranu zemí NATO, vč. USA, je možné je odhadnout až k částce 1 bilionu amerických dolarů.

Vaše Věc: Vojenský rozpočet USA má být na letošek 612 miliard dolarů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Státní znak USA

Z tohoto hlediska jsou úvahy různých (zejména amerických) think tanků, které si platí zbrojařské lobby a které mají vytvářet v obyvatelích západní a střední Evropy a také USA vyvolávat obavy z růstu nebezpečí ruské agrese ve východní a střední Evropě zcela nelogické. Tato čísla jsou dokonalým argumentem, proč taková invaze například ruských vojsk do Pobaltí či do Polska nedává žádný smysl.

Vojensky by Rusko riskovalo přímou konfrontaci se zeměmi NATO, přičemž má však Rusko dostatek vlastních hospodářských problémů a vysilovat se rozsáhlou konfrontací je něco jiného nežli se účastnit dvou lokálních konfliktů, jednoho na východě Evropy v Donbasu a druhého v Sýrii.

Kromě toho není jasné, co by Rusko eventuálním záborem Pobaltí vlastně získalo. Z politického ani geopolitického hlediska tedy taková akce nedává žádný smysl.

Jde jen o to dostat vojenské základny Spojených států co nejblíže k hranicím Ruska a definitivně tak potvrdit výhru ve studené válce nad Ruskem, a hlavně pak zvyšovat vojenské výdaje ve státních rozpočtech zemí NATO, tak aby zbrojaři, především američtí, měli možnost zvýšeného odbytu zbraní a zbraňových systémů v zemích NATO.

Ve světě (i v zemích Západu) je tolik problémů v oblasti zdravotnictví, vzdělávání, chudoby, nedostatky v infrastruktuře především rozvojových zemí, že i kdyby jen část prostředků vyházených Západem na vojenské účely byla přesměrována například na boj se suchem v oblasti afrického Sahelu, mohlo by to za několik let přinést kýžené výsledky, z nichž ten jeden je, aby se obyvatelstvo této rozsáhlé oblasti nedalo do pohybu ze svých sídel směrem do Evropy. Zdá se však, že takto evropští ani američtí politici vůbec neuvažují…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Rezignujte!

14:46 Milan Knížák: Rezignujte!

Výzva rektorce Akademie výtvarných umění k rezignaci.