Vaše Věc: Výjimečný stav a čistky v Turecku

19.10.2016 10:12

„15. července minulého roku přijal náš stát teroristickou výzvu. Byl to opravdový test pro naší demokracii“, říká šéf tureckého parlamentu Ismail Kahraman. Nyní na začátku podzimu přijal malou delegaci zahraničních novinářů, včetně novinářů z Le Figaro a setkání se konalo „v sídle Velkého shromáždění“ v centru Ankary.

Vaše Věc: Výjimečný stav a čistky v Turecku
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Turecká vlajka, graffiti.

Dva a půl měsíce po nepovedeném převratu, který je kladen za vinu teologovi Gülenovi. Bombardování budov parlamentu probíhalo pučistickými letadly třikrát, stigmata destrukce jsou dodnes zřejmá: rozbité domy a krátery. Místo toho, aby úřady zhodnotily důsledky, prezentují útoky jako ideální argument pro prodloužení výjimečného stavu a posílení moci prezidenta Erdogana. „Nesmí se podceňovat vážnost toho, co se stalo, byl to opravdový pokus o svržení státní autority. Problém je v tom, že vláda z tohoto nepodařeného puče bude mít záminku k potlačení pučistů a veškeré formy opozice“, konstatuje politolog Ahmet Insel. Výjimečný stav bude od 19. října prodloužen o tři měsíce.

Prezident už povolil zatknout 32 tisíc lidí a vyhodit 90 tisíc zaměstnanců státu. Žádný sektor nebyl ušetřen: školství, armáda, justice, informační služby a svět velkých obchodníků a bank. Do 5. října bylo propuštěno 12800 policistů kvůli předpokládaným vztahům k ex-přívrženci prezidenta Erdogana, který se nyní stal jeho úhlavní nepřítel č. 1. Hon na čarodějnice míří také směrem k důležitým intelektuálům. Prodloužení mimořádného stavu umožňuje islámsko-konzervativnímu prezidentovi radovat se z neomezené moci, aby se mohl zbavit pomlouvačů. Aby uvedl na pravou míru velké čistky, opírá se Erdogan o národní podporu.

Zjednodušené čtení událostí, které uspokojí celý svět. Mnohé stinné události zůstávají k osvětlení. Jak se stalo, že prezident byl o puči tak pozdě informován? Kdo jsou opravdoví organizátoři puče? Ve svém přehánění a rychlosti se vláda chce vyhnout otázce své odpovědnosti v tak silné infiltraci své administrativy Gülenisty, blízkými organizaci AKP, což byla strana u moci do roku 2013 do rozbití vtahů mezi Erdoganem a Gülenem. Avšak debata o „ochraně demokracie“ ve sjednocujících podmínkách začíná vážně krachovat. Dnes je opozice včetně republikánské strany jista, že žádná změna nebude a připravovaný prezidentský systém skončí v koši. Jakmile prezident něco řekne, všichni přikyvují a konají. Situace se obává i jeho leader Kemal Kilicdaroglu, stojící na malém podiu před novináři. Žádný svůj názor se ale neodváží říci.

(podle Le Figaro, ZP)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…