Vaše Věc: Vysoké hodnocení papeže Františka je zajímavé, když právě církev je nejméně důvěryhodnou veřejnou institucí

31.07.2016 9:22

Společnost STEM se ve svém nejnovějším průzkumu veřejného mínění zaměřila na názory českých občanů na jednotlivé významné světové politické osobnosti a vzorku 1061 lidí se ptala na otázku: „Jaký je váš názor na následující zahraniční politické osobnosti?“

Vaše Věc: Vysoké hodnocení papeže Františka je zajímavé, když právě církev je nejméně důvěryhodnou veřejnou institucí
Foto: repro, tan
Popisek: Papež František

Lidé měli hodnotit svůj vztah k bývalému britskému premiérovi Cameronovi, slovenskému premiéru Ficovi, papeži Františkovi, francouzskému prezidentu Hollandeovi, předsedovi Evropské komise Jean-Claudu Junckerovi, německé kancléřce Merkelové, americkému prezidentovi Obamovi, maďarskému premiérovi Orbánovi a ruskému prezidentovi Putinovi.

Největší popularitě se mezi českými občany těší podle tohoto průzkumu papež František, kterého kladně hodnotí 68 % občanů. Dále pak nejpozitivněji lidé vnímají slovenského premiéra Fica (kladné hodnocení od 65 % dotázaných) a bývalého britského premiéra Camerona (60 % kladných hodnocení). Více než polovina dotázaných také kladně hodnotí amerického prezidenta Obamu (54 % kladných hodnocení).

Viktora Orbána vnímá příznivě 45 % občanů, nepříznivě ho vidí 22 % občanů a plných 33 % dotázaných na otázku hodnocení V. Orbána neuvedlo žádné hodnocení. F. Hollandea příznivě hodnotí 40 % občanů a stejné procento občanů ho vidí v opačném světle.

Nejhůře vnímaní jsou ruský premiér Putin, jehož příznivě hodnotí 23 % občanů a nepříznivě pak 63 % občanů, Jana-Claude Juncker, jehož pozitivně vidí 19 % českých občanů, negativně pak 41 % občanů a 40 % dotázaných uvedlo, že neví, jak předsedu EK hodnotit. Úplně nejhůře pak čeští občané vnímají německou kancléřku Merkelovou, jíž pozitivně vidí pouze 18 % občanů, a naopak nepříznivě ji vnímá 80 % dotázaných…

Vysoké hodnocení papeže Františka je zajímavé a významné zejména v poměru k tomu, že podle květnového průzkumu společnosti CVVM je pro Čechy právě církev nejméně důvěryhodnou veřejnou institucí (církvím nedůvěřuje 67 % občanů a důvěřuje jim pouze 23 %). A toto vysoké hodnocení papeže Františka oproti nízké důvěryhodnosti církví je hlavně velmi špatným vysvědčením zejména pro představitele české katolické církve, kteří se chovají zcela v rozporu s „politikou lásky k bližnímu“, kterou prosazuje papež František.

Vcelku velmi příznivé hodnocení Davida Camerona, a zároveň dost nízké hodnocení předsedy EK J.C. Junckera (a částečně i A. Merkelové a F. Hollandea) má stejné kořeny. A to velkou nesympatii Čechů k Evropské unii. Pokud čeští politici nechtějí českým občanům do budoucna zadělat na velké problémy, měli by přestat Evropskou unii na občany používat jako strašáka a svádět na ni to, co se jim samotným nedaří. Evropská unie není pro Českou republiku brzdou, ale naopak velkou příležitostí, a je absolutně nesmyslné, aby si sami Češi na základě iracionálních vývodů ohledně „šikany z Bruselu“ zavírali cestu do Evropy, ke které pomáhá neustálé kverulantství a podceňování vlivu EU, ale i vlivu Čechů v evropských institucích nebo podceňování výběru veřejných zaměstnanců vysílaných na různá jednání. Z toho pak vyplývá, že čeští občané vysílají do Evropského parlamentu vesměs neschopné politiky typu Mach či Zahradil a například jednotlivá ministerstva vysílají i na důležitá jednání lidi, kteří neovládají žádný cizí jazyk nebo se neorientují v problematice, jíž mají projednávat, takže pak skutečně pro vyjednávání velkým přínosem nejsou… Nicméně je stále třeba mít na paměti, že ČR je čistým příjemcem dotací z EU (v letošním I. pololetí rekordní částkou 66 mld. Kč). A dále třeba i takové drobnosti, že Česká republika, respektive její občané, jsou za postupné zvyšování ochrany spotřebitele vděčni právě Evropské unii…

Společný faktor vede také k celkem příznivému názoru českých občanů na maďarského premiéra V. Orbána, a naopak jejich velmi nepříznivému názoru na německou kancléřku Merkelovou. Tu v roce 2008 příznivě vnímalo 68 % občanů, ale dnes ji pozitivně vnímá pouze 18 % lidí. Faktorem, který se na „pádu“ Merkelové (a vzestupu Orbána) podepsal, je tzv. migrační krize, jíž se A. Merkelová stala tváří. Merkelová jakoby mohla za rozvrácení Iráku, Libye, postupné ozbrojování radikálních islamistů, válku v Sýrii a nakonec samozřejmě také za příval migrantů a uprchlíků ze Středního východu a z Afriky do Evropy.

Je vcelku zajímavým faktem, jaké popularitě se mezi českými občany těší autoritářský maďarský premiér Orbán. Českým občanům (a bohužel zřejmě nejen jim) však něco takového nevadí. To není pro budoucí vývoj demokracie v ČR zrovna dobrý signál…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …