Vaše Věc: Zahájila ČSSD tažení proti Babišovi?

17.10.2016 9:07

Ministr Chovanec přednesl myšlenku, že by v budoucnu bylo dobré zvýšit daně firmám. Babišovi se to nelíbí.

Vaše Věc: Zahájila ČSSD tažení proti Babišovi?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

„Budeme se muset vrátit k debatě o zvýšení daní právnických osob, o zavedení sektorových daní. Je to dokonce v koaliční smlouvě. Musíme se bavit i o tom, že máme velmi nízké mzdy. Že ČR sice má nízkou nezaměstnanost, ale za cenu velmi nízkých mezd,“ uvedl ministr Chovanec. Jeho stranický kolega Jan Hamáček pak hovořil o tom, že speciální sektorová daň by se měla zavést v odvětvích, kde figurují oligopoly.

A. Babišovi se nápad se zvyšováním daní vůbec nelíbí. Jakpak by také ano, když je majitelem jedné z největších českých firem, která například v oblasti potravinářství skutečně funguje jako oligopol?

Téma zvyšování daní nikdy není příliš populární, ale pokud ČSSD téma zavedení sektorových daní, případně zavedení druhé sazby korporátní daně pro největší české firmy marketingově uchopí za správný konec a bude je správně komunikovat, je to proti A. Babišovi velmi silná zbraň. Tady se naplno projevuje Babišův střet zájmů a v této oblasti by, při správné mediální komunikaci ČSSD, Babiš nemohl mluvit ani o tom, že takové zvyšování daní by ublížilo většině českých občanů a že je před ním musí ochránit, což je důvod proč vlastně v politice je. Toto je prostě pole, kde by většinu českých občanů nechránil, ale naopak by této většině ukázal, jak vážně to s tou prací pro ně myslí…

Je třeba stále dokola hovořit o tom, že z České republiky do zahraničí na dividendách odplývá v některých letech přes 300 miliard korun a že saldo odlivu a přílivu dividend z přímých zahraničních investic představuje zhruba 5 % českého HDP. To Českou republiku řadí na třetí místo mezi největšími plátci evropských zemí. Více už odtéká jen z Irska a Malty.

Nejvyspělejší evropské země jsou pak naopak čistými příjemci dividend. Do Německa přišlo v roce 2014 na dividendách 1 % německého HDP, do Švédska 1,2 %, do Francie 1,5 %, a například do Holandska dokonce 7,7 %. Chudší státy zkrátka dotují bohatší. Proč v tom ale máme pokračovat?

Proto, aby se zvýšení daňových sazeb náhodou nedotklo také lidumilného ministra financí a známého přítele lidu Babiše? To pro většinu českých občanů jistě nebude dostatečný argument…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.