Vaše Věc: Zaplatil pakatel, vydělal balík a udělal škody

25.09.2016 14:46

„Vynikající investor“, přítel sil pravdy a lásky a iniciátor vzniku někdejší Nečasovy vládní koalice, Z. Bakala, zanechal na své cestě za sebou další pomník.

Vaše Věc: Zaplatil pakatel, vydělal balík a udělal škody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

Americká Citibank žaluje OKD o deset miliard korun své údajné pohledávky vůči této firmě, kterou správce konkurzní podstaty neuznal. Jde o částku, kterou držitelům dluhopisů dluží mateřská NWR, ale splatit se ji zavázala právě OKD.

Bude dobré, aby se česká veřejnost dozvěděla o další lumpárně, kterou OKD mohla, pokud jde o získávání peněz, provést. Akcie NWR se od svého vstupu na burzu v roce 2008, se po krátkém období vzestupu ceny, vydaly nezadržitelně směrem dolů. Jejich cena byla přemrštěná už při vstupu na burzu, kdy si Bakala pomáhal poněkud eufemizovanými odhady ohledně zásob uhlí společnosti OKD…To sice vypadá jako podvod.ale policie (Pokud toto vůbec šetří,se zatím jasně nevyjádřila.)

Pádu ceny pak pomáhal nejen skutečný stav zásob uhlí, ale zejména klesající výkupní ceny uhlí a "kvalitní" vedení ze strany Z. Bakaly a jeho společníka, které se soustředilo nikoli na investice, ale zejména na odklon peněz ze společnosti zejména do svých kapes. Akcie se pak postupně z úvodní ceny 425 korun za akcii (na vrcholu slávy se jedna akcie prodávala za více než 600 korun) dostaly až na hodnotu 10 haléřů za akcii (pak bylo obchodování s akciemi na burzách zastaveno).

Jen ještě připomeňme, že známý filantrop Bakala, jak se sám, nejraději tedy ústy své ženy, charakterizuje, slíbil při privatizaci minoritního podílu OKD, jehož součástí bylo také téměř 44 000 (bývalých) hornických bytů, že tyto byty odprodá jejich nájemníkům za pro ně výhodné ceny (tenkrát se mluvilo o ceně 50 000 korun za byt).

Jak dnes však všichni víme, svému slibu Bakala nedostál (jeho žena se ho před několika měsíci v rádiu zastávala s tím, že takový prodej zkrátka pro Z. Bakalu nebyl nejvýhodnější cestou) a byty prodal společnosti se sídlem v daňovém ráji, která vznikla jen chvíli před uskutečněním prodeje… Odhadovaná cena je cca 25 miliard korun. (kdyby je prodával nájemníkům za deklarovanou cenu, získal by více než desetkrát méně. To je pro přítele pravdy a lásky, slib neslib, pochopitelně více než desetkrát méně zajímavé…

Zdeněk Bakala získal celou společnost za zřejmě necelých 10 miliard korun. Společně se svým společníkem z ní za 12 let kormidlování vydojili podle odborných odhadů 100 – 120 miliard korun, a nyní poté, co společnost OKD padla do insolvence, se věřitelé dožadují ještě nejméně 17 miliard korun pohledávek (a vůbec nemluvíme o tom, o kolik korun věřitelé díky příkladnému podnikateli Z. Bakalovi investoři přišli a o kolik mohou přijít desítky tisíc jeho zaměstnanců a zaměstnanců firem navázaných svou činností na OKD). Je těžké k tomu něco dodávat. Známý přítel lidu zkrátka všem ukázal, jak se to dělá a jak vypadá taková bakalovská filantropie v praxi…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …