Vaše Věc: Zasáhne Trump v Mexiku?

03.02.2017 10:12

Donald Trump dává od prvních dní svého prezidentování tušit, že se od něho můžeme těšit na velké věci. Naposledy se dostaly na veřejnost údajné útržky jeho pátečního rozhovoru s mexickým prezidentem.

Vaše Věc: Zasáhne Trump v Mexiku?
Foto: Archiv
Popisek: Mexický prezident Enrik Peňa Nieto

Tomu měl podle agentury AP v pátečním telefonickém rozhovoru říci: „Máte tam dole u vás hromadu bad hombres. Neděláte dost, abyste je zastavili. Myslím, že vaše armáda se bojí. Naše ne, takže bych ji mohl poslat, aby se o to postarala.“ Trump tedy podle agentury AP mexickému prezidentovi v podstatě vyhrožoval, že pokud v Mexiku nezkrotí „bad hombres “, on udělá to za něj americká armáda.

Podobný přepis rozhovoru přinesla i některá mexická média. Mexické ministerstvo zahraničí sice popřelo, že by se rozhovor obou prezidentů nesl v tomto duchu, a mexický ministr zahraničí uvedl, že rozhovor obou hlav států byl naopak velmi konstruktivní.

S jiným přepisem rozhovoru přišla také CNN, podle které měl Trump říci: „Máte v Mexiku pár pěkně tvrdých chlápků (hombres), se kterými byste mohli potřebovat pomoc. Jsme ochotni vám pomoci s těmi největšími rybami, musí být ale zneškodněni a vám se zatím moc nedařilo je zneškodňovat.“

Média sice o zápisu CNN hovoří, jako kdyby byl diametrálně jiný než ten, se kterým přišla agentura AP a některá mexická média, ale pokud si člověk pečlivě přečte, jakým způsobem Trump mexickému prezidentovi „nabízí pomoc“, je to vlastně v podstatě obdoba toho, s čím přišla agentura AP, pouze je celé vyjádření poněkud zaobalenější.

Donald Trump už na sebe seslal hněv světa, když zakázal vstup do země lidem ze Sýrie, Iráku, Íránu, Jemenu, Somálska, Súdánu a Libye. K tomu se negativně vyjádřil také šéf OSN Gutteres, který uvedl: „Není to způsob, jak nejlépe ochránit USA nebo jakoukoli jinou zemi ve vztahu k vážným obavám, které existují ohledně možné teroristické infiltrace. Nemyslím si, že je to účinný způsob, jak to udělat. Myslím, že tato opatření by měla být zrušena raději dříve než později.“

Kroky, které zatím podnikl, ale zejména deklaroval, že podnikne, vůči Mexiku, jsou však – vzhledem k počtu Mexičanů v USA – mnohem zásadnější než Trumpovo rozhodnutí ohledně příletů obyvatel jmenovaných sedmi zemí do USA.

Vzhledem k tomu, že západní média D. Trumpovi nejsou příliš nakloněna, je samozřejmě třeba brát zveřejněné útržky Trumpových výroků směrem k mexickému prezidentovi s rezervou. Vzhledem k tomu, jak D. Trump vystupuje a co reálně dělá, je však třeba těmto výrokům přeci jen věnovat pozornost a zcela nezavrhovat možnost toho, že Trump něco takového skutečně pronesl a hlásil se tak k návratu americké politiky „velkého klacku“ z počátku 20.století.

Pokud by D.Trump něco takového skutečně pronesl, a ještě hůře, pokud by něco takového skutečně zamýšlel, bylo by to skutečně velmi znepokojující, a to zejména proto, že USA jsou naším největším spojencem a také vůdčí postavou v NATO.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…