Vaše Věc: Znovu chci být v srdci Francouzů, hlásá Nicolas Sarközy

03.03.2016 14:42

Den před svými 61. narozeninami udělal předešlý president Francie N. Sarkozy ve své nové knize nečekanou sebereflexi. Slibuje, že nebude zaměňovat upřímnost a otevřenost za brutalitu. Dělá inventář svých minulých politických chyb a také úspěchů. Je přesvědčený, že poučení se do budoucna není nic důležitějšího než analýza neúspěchu.

Vaše Věc: Znovu chci být v srdci Francouzů, hlásá Nicolas Sarközy
Foto: Indiatalkies.com
Popisek: Nicolas Sarkozy

Z průzkumů veřejného mínění, co se týká kandidátů na prezidentství, vychází Nicolas Sarkozy s 30 %, nejlépe pak Alain Juppé s 41 % a na třetím místě Francois Fillon s 12 %.

N. Sarkozy, který si rád obouvá kecky a baví ho běhat i jízda na kole, nyní přidal více kilometrů. Schází se s lidmi z malých měst i vesnic a zajímá se o jejich život, radosti i starosti.

Ve své účelně zařízené kanceláři, na jejichž stěnách visí zlaté desky Carly, jeho ženy, si N. Sarkozy znovu pročítá pasáže z knihy „Francie pro život“, kterou vydal před pár týdny a psal jí v poklidu na Korsice. Carle v tu chvíli právě vydávali desku v angličtině. Carla je po boku N. Sarkozyho, vždy milá, oduševnělá, plná života a hlavně milující. N. Sarkozymu hodně záleželo na tom, co o knize bude soudit jeho rodina. Carla četla knihu třikrát a byla dojatá. Stejně tak i jeho děti. Je to intimní kniha, kde se bývalý prezident nebál otevřít se národu a být k lidem upřímný.

„Myslel jsem si, že všechno vím a nic mě od tebe nepřekvapí. Mýlil jsem se, objevil jsem o tobě mnoho nových věcí,“ zní ten nejhezčí kompliment od Pierra Sarkozyho, nejstaršího syna Sarkozyho.

„Reakce Pierra mě velmi zasáhla, byl moc rád, že jsem opustil pozici síly a brutality“ svěřil se N. Sarkozy týdeníku Paris – Match. Jeho vydavatelka, Muriel Beyerová, považuje dosavadní prodejnost knihy za přibližně stejnou jako prodejnost knihy „Konverzace“, bestselleru napsanému Bernadette Chiracovou, vydanému v roce 2001, jíž bylo prodáno 450 tisíc exemplářů.

Křest Sarkozyho knihy se konal ve Štrasburku, ve známém knihkupectví Kléber. Tato kniha vyšla v nákladu 120 tisíc výtisků. Pokud se dostaví úspěch, bude to Sarkozyho první krok k politickému vzkříšení.

„Třikrát jsem přepisoval úvod, dlouhé hodiny hledal název knihy… Tři a půl roku jsem měl tuto knihu v hlavě, ale nebyl jsem schopen začít. Až po napsání prvních dvaceti stran jsem věděl, že to půjde. Nechtěl jsem psát něco o politice, ani seřadit kapitoly o ekonomice nebo mých neúspěších. Dal jsem přednost stylu konverzace, což je lidem bližší. Vše je autentické, upřímné a, čemuž se musím sám divit, bez hořkosti. Jak mají lidé člověka rádi, se nedá měřit průzkumy. Je to o tom napsat knihu a mít plné haly. Ať věci dopadnou, jak dopadnou, nikdy nepřestanu sloužit Francii. Tvoří celou jednu součást mého života,“ uvedl Sarkozy.

„V letech, kdy jsem byl prezidentem, jsem udělal nejméně sedmadvacet chyb, špatných rozhodnutí a věcí, kterých jsem litoval. Chirac, Mitterand, Pompidou, De Gaulle si to prožili přede mnou. Je to komplexní analýza událostí a zážitků. Její název „Francie pro život“ je zvláštní způsob jak říci, že mám rád Francii, že mám rád život, že mám rád politiku. Právě slovo „láska“ se objevuje často v kapitolách a nejen v souvislosti s Carlou. Chybí mi láska Francouzů. Lhostejnost v lásce, to je ta nejhorší věc. Když o mně mají novináři napsat něco dobrého, zdá se to jako problém. Připadá mi, že se mnou v médiích nejednají fér.

V Elysejském paláci sleduje zatím Francois Hollande můj come-back, který je zatím těžší, než jsem si myslel. A náš závod, závod s rivalem z roku 2012, se postupně vzdaluje podle toho, jak stoupá oblíbenost Marine Le Penové. Mám šest měsíců na to, abych dohnal Alaina Juppé. Mám dva kamarády, které mám rád a jsou mi blízcí. Jsou jimi Francois Baroin a Laurent Wauguiez. Laurent má dar debatéra, oba mají talent.

V neděli na televizní stanici TF 1 jsem jim oznámil, že moje kandidatura v primárkách není automatická. Když chceš vyhrát Rolland – Garros, musíš se sakra snažit. Já také pojedu na plný plyn, abych mě nepotkal stejný úděl jako Valéryho Giscard d?Estainga, i přes jeho úsilí a snahu a vydání knihy „Moc a život“. Uvidíme, co přinese čas, zda moje snaha nebude zbytečná. Takto ale nepřemýšlím, ve skutečnosti jsem bojovník a optimista, který se nevzdává lehce.“

Tolik tedy alespoň stručný pohled na novou knihu bývalého francouzského prezidenta N.Sarkozyho.

(zp, z Paris-Match, únor 2016)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …