Vaše věc: Bakala se evakuuje z OKD

24.02.2016 18:45

OKD, respektive firma s dnešním názvem NWR, jejímž spoluvlastníkem je miliardář a známý filantrop Zdeněk Bakala, zažívá krušné časy. Za loňský rok vykázala tato firma obří ztrátu 6 miliard korun a dochází jí hotovost.

Vaše věc: Bakala se evakuuje z OKD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

Odhady finančních analytiků, ve kterých se tvrdilo, že firma přijde do platební neschopnosti v průběhu podzimu, se velmi pravděpodobně mýlily. Platební neschopnost může nastat zřejmě kdykoli v příštích týdnech. Je to smutná zpráva pro Moravskoslezský kraj, protože vlastně desítky tisíc lidí přijdou prakticky okamžitě o práci. Z. Bakala jistě neklesá na duchu, a proto podle zpráv v médiích odchází z NWR, kterou přivedl na sám práh bankrotu.

Na stránkách Vaší věci jsme se často zabývali Bakalovou kauzou, s tím že jsme se snažili rekonstruovat mimo jiné také to, kolik Bakala a spol. vydělali za necelých 12 let svého pobytu v OKD – NWR peněz. Kalkulace nám vycházely na hodně přes 100 miliard korun.

Opravdu zdařilý obchod

Zlatým hřebem Bakalova působení v NWR byl prodej 43 tisíc bytů OKD zahraničnímu investorovi, který už nebude ctít Bakalův veřejný příslib ani příslib někdejšího Sobotkova ministerstva financí, že nájemní byty budou prodány zájemcům z řad nájemníků.

Za tyto byty zkasírovala Bakalova firma 20 – 25 miliard korun. Opravdu zdařilý obchod. Bylo by zajímavé vědět také to, komu vlastně Bakala a spol. byty prodali. Zákulisní informace, je otázka, do jaké míry jsou přehnané, mluví o tom, že se vlastně jedná o nějakou jinou podnikatelskou entitu, která je spjata s Bakalou. Že by Bakala prodal byty sám sobě? Uvidíme. Budoucnost nám možná přinese různá překvapení.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Petr Pavel znovu ukázal, že jeho prezidentování je pro naši zemi nebezpečné

14:56 Ivo Strejček: Petr Pavel znovu ukázal, že jeho prezidentování je pro naši zemi nebezpečné

Prezident Petr Pavel o sobě v minulých dnech dal vědět. Nemám na mysli jeho jakousi nehodu na motorc…