Vaše věc: Indický premiér přijat francouzským prezidentem

07.06.2017 18:15

Návštěva Naréndra Módý u Emmanuela Macrona vyjadřuje vůli Indie posílit své vztahy v Evropě. Příjezdem do Paříže se Naréndra Módý stal prvním šéfem asijského státu, který se dostavil k novému francouzskému prezidentovi.

Vaše věc: Indický premiér přijat francouzským prezidentem
Foto: repro Youtube
Popisek: Emmanuel Macron se svou manželkou Brigitte

Z diplomatických zdrojů víme, že setkání bylo dohodnuto hned druhý den po volbách, když indický premiér Macronovi telefonicky blahopřál. Oba státníci zorganizovali své setkání velmi rychle, ačkoliv jsou věci, které je dělí. Emmanuel Macron založil svou kampaň na oživení Evropské unie.

Naréndra Módý pochází z hinduistické ultranacionalistické pravice. I přes rozdíly mezi oběma zeměmi prezident i premiér jsou rozhodnuti o tom rozvijet strategické frankoindického partnerství, které se týká zejména zbrojení a jaderného civilního programu. Je zde jasná indická snaha o posílení relací mezi Indií a některými evropskými zeměmi, z nichž Francie je nejsilnější.

Ale na druhou stranu Indie registruje, že se jí tradiční spojenci vzdalují. Vzniká příkop mezi ní a Ruskem a to od té doby, kdy Moskva začala upřednostňovat jako svého partnera Čínu. Ještě hůře v očích Dillí dopadají Rusové tím, že zužují své vztahy s pákistánským rivalem: vojska obou zemí se zúčastnila společných vojenských cvičení v říjnu 2016.

Indie považuje Francii za spolehlivého partnera

Co se týče Ameriky Donalda Trumpa, diplomaté a byznysmeni mají obavy, jelikož nová americká administrativa chce omezit víza pro inženýry, informatiky indických firem, kteří přicházejí pracovat do Spojených států. Je to věc, která pokud by se uskutečnila, by posthla indický průmysl informativních technologií, klíčový sektor giganta indické ekonomiky.

Čelem k americkému protekcionismu se Naréndra Módý vyjádřil, že by chtěl obnovit jednání ohledně volné výměny zboží mezi Indií a Evropskou unií. Co se týče jeho jednání s prezidentem Macronem, týkalo se hlavně reformy Rady bezpečnosti OSN a hledání permanentního zastoupení v ní pro Indii. Dále o členství Indie v různých kontrolních institucích, o boji proti terorismu a spolupráci ohledně změny klimatu. Indie by ráda vstoupila do skupiny dodavatelů nukleárních komponentů.

Celá debata odhaluje, že Indie považuje Francii za spolehlivého partnera. Indickému premiérovi jde zejména o rozvoj národního průmyslu a to díky mezinárodním kontraktům, které Indie má. V tomto duchu byla vytvořena společnost Dassault Aviation (skupina Dassault je vlastníkem Figara) pro výrobu komponentů civilních i vojenských letadel. Obě země ještě musí doladit vyjednávání kolem prodeje šesti reaktorů EPR a vyřešit otázku mezinárodní solární aliance, jejíž aktivity mají zpoždění v realizaci.

(podle Le Figaro, ZP)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…