Vaše věc: Lidé vidí politické strany v mizerném světle

01.11.2017 14:20

To, co prokázaly letošní sněmovní volby, dlouhodobě ukazuje také pravidelný průzkum CVVM, zkoumající postoje obyvatel České republiky k politickým stranám. Lidé o politických stranách zkrátka nemají dobré mínění.

Vaše věc: Lidé vidí politické strany v mizerném světle
Foto: pixabay.com
Popisek: Průzkum - ilustrační foto

Podle zářijového průzkumu CVVM se 77 % dotázaných domnívá, že se politické strany o to, co lidé chtějí, zajímají pouze v době voleb a pouze 19 % je opačného názoru. Celých 40 % z oněch 77 % s tímto tvrzením souhlasí zcela. Téměř tři čtvrtiny všech občanů (74 %) se podle CVVM domnívají, že politické strany jsou zkorumpované. Stejné procento dotázaných se domnívá, žepolitické strany rozdělují veřejnost. O jedno procento méně dotázaných souhlasí s výrokem, že politické strany se zajímají především o výhody a zájmy svých členů. S výrokem, že politické strany kritizují jedna druhou, ale ve skutečnosti jsou všechny stejné, souhlasilo v září podle CVVM 72 % dotázaných.

S výrokem, že politické strany jsou potřebné proto, že umožňují hájit zájmy různých skupin a sociálních tříd, souhlasí 56 % dotázaných 33 %, s tímto výrokem nesouhlasí a 11 % nedovedlo odpovědět. U této otázky je oproti poslednímu provedenému průzkumu v září loňského roku vidět celkem znatelný pokles souhlasu občanů. Zatímco v září loňského roku s výrokem souhlasilo 61 % dotázaných, nyní je to o 5 % dotázaných méně. To je od roku 2005, kdy CVVM se zkoumáním postoje obyvatel ČR k politickým stranám začalo, druhý nejhorší výsledek.

Že by bez politických stran nemohla být demokracie, se domnívá 53 % dotázaných. Třetina občanů o tomto tvrzení přesvědčená není a nesouhlasí s ním.

S výrokem: Žádná z existujících politických stran nereprezentuje zájmy a potřeby občanů, jako jsem já souhlasí 53 % dotázaných. Opačného názoru je dle CVVM 41 % dotázaných. Oproti minulému roku tedy vzrostl počet lidí, kteří „se nevidí“ v programu žádné existující politické strany o 6 %.

Vůbec největší pokles souhlasu zaznamenalo tvrzení: politické strany poskytují možnost zúčastnit se politické činnosti. S tímto tvrzením letos v září souhlasilo 49 % dotázaných. Ještě v září loňského roku to však bylo 63 % dotázaných, tedy o celých 14 %.

Lidé oproti loňskému roku zřetelně méně souhlasí také s výrokem, že vstupem do politiky lze něco změnit. O pravdivosti tohoto přesvědčení bylo v září tohoto roku přesvědčeno 34 % občanů. To je o 9 % méně než v září roku 2016. Naopak o znatelně více než loni, o 11 % dotázaných, s tímto výrokem nesouhlasí.

Společným rysem odpovědí na celou baterii otázek je z časového hlediska fakt, že u žádného z tvrzení neodpovídali lidé optimističtěji než v loňském roce. Lidé tedy politické strany v žádném ohledu nehodnotí lépe než loni. Z průzkumu naopak vyplývá, že jsou lidmi politické strany nahlíženy hůře než loni: volební rok tedy neukázal lidem politické strany v lepším světle, ale naopak v horším. Tohoto faktu zřejmě dokázaly ve sněmovních naplno využít nové a ještě neokoukané politické subjekty, hnutí ANO, Okamurova SPD a Piráti.

Zajímavou informací, kterou poskytuje tento průzkum CVVM, je rostoucí počet těch, kteří se nedovedou identifikovat s žádnou politickou stranou, kteří mají pocit, že zde neexistuje strana, která by reprezentovala jejich zájmy. Více „ignorace“ k zájmům lidí přisuzovali dotázaní politickým stranám pouze v letech 2011 a 2012, tedy v době vlády P. Nečase proslulé dramatickými škrty ve výdajové části rozpočtu a asociálními opatřeními ve jménu úspor. Stav, kdy mají lidé pocit, že politické strany ignorují zájmy běžných občanů, je ideálním stavem pro příchod nových subjektů či velkých změn politických subjektů stávajících. Jistě ne náhodou zrovna v roce 2011 vzniklo Babišovo hnutí ANO, které do politiky vletělo s tím, že chce naslouchat zájmům občanů a že tradiční politiky, kteří si hledí jen vlastních zájmů, a nikoli zájmů občanů, vypráská z poslaneckých a senátních lavic na chodník…

I novota hnutí ANO se však lidem za pár let okouká. Andrej Babiš nemůže image „mstitele“ udržovat nekonečně dlouho – lidé ho za pár let nevyhnutelně budou vnímat jako politika a jeho hnutí ANO jako tradiční politickou stranu.

Politické strany napříč politickým spektrem by se měly soustředit na aktualizaci svých politických programů, tak aby dokázaly znovu oslovit své ztracené voliče a aby mohly oslovovat celé nové voličské skupiny. Toto platí zejména pro ČSSD, která ve sněmovních volbách utržila asi ze všech největší výprask: následující volební období by měla věnovat tomu, aby se znova stala všelidovou stranou, která bude řešit témata, jež české občany zajímají a jejichž řešení bude českým občanům ku prospěchu…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…