Vaše věc: Napětí v Perském zálivu

07.06.2017 17:03

Pět arabských států blízkovýchodního regionu přerušilo diplomatické styky s Katarem, neboť tento malý, dvoumilionový, emirát v jihozápadní části Perského zálivu prý sponzoruje teroristické organizace jako je tzv. Islámský stát (IS) a financuje skupiny napojené na Írán.

Vaše věc: Napětí v Perském zálivu
Foto: ZLATO.CZ
Popisek: Zlato, ilustrační foto

Diplomatické styky s Katarem uťaly Saúdská Arábie, Bahrajn, Spojené arabské emiráty, mezinárodně uznávaná vláda Jemenu (ta pod vlivem Saúdské Arábie) a trochu překvapivě i Egypt. Překvapivě proto, že Egypt se většinou v mezinárodní politice chová zcela racionálně, takže jeho jednání v této věci může být ukázkou toho, kde mezi despociemi, které jsou ve sporu, tedy Saúdskou Arábií a Katarem, je spíše pravda.

Katar byl touto zájmovou „koalicí“ uvržen do blokády, neboť tyto státy, které, s ním dosud byly v živém spojení, jej de facto odřízly od světa. Okolní státy, tedy Saúdská Arábie, Bahrajn a Sjednocené arabské emiráty, uzavřely totiž s Katarem hranice.

Katar je blízkým spojencem Spojených států, které mají na vojenské základně, jež je umístěna v Kataru, deset tisíc svých vojáků. USA jsou ovšem také spojenci Saúdské Arábie, se kterou na nedávné návštěvě uzavřel prezident Trump zbrojní kontrakty za více než sto miliard amerických dolarů a rovněž dohody o dalších dodávkách technologií a zařízení civilního charakteru – spolu s vojenskými dodávkami v celkové výši kolem 200 miliard dolarů. Jak Katar, tak Saúdská Arábie podporují velmi kontroverzní (říkám to ještě slušně) bojové oddíly islamistů, které operují zejména na území Sýrie a bojují proti tamní sekulární vládě.
K podpoře Islámského státu se v této chvíli nikdo nezná, ale je velmi pravděpodobné, že Katar patří ke sponzorům této ultrateroristické organizace.

Pro Katar je blokáda mimořádně nepříjemná

Katar je přes svou titěrnou velikost významnou silou. A to s ohledem na své ohromné ropné bohatství a také na to, že z jeho území vysílá televize Al-Džazíra, jež po svém pracuje s fakty, a to v několika jazycích. Na prvním místě v arabštině, a kterou sledují desítky milionů lidí po celém světě, zejména v Asii, Africe a především v arabských zemích.

Pro Katar je celá blokáda mimořádně nepříjemná, například z toho důvodu, že v roce 2022 je pořadatelem MS v kopané a dodávky veškerého materiálu pro výstavbu stadionu, ubytovacích zařízení a podobně, jdou a půjdou přes okolní sáty, které nyní spolupráci s Katarem zablokovaly.

Je zajímavé, že si všechny státy, z nichž se až na Egypt a Jemen jedná o významné vývozce ropy, počkaly s celou akcí vůči Kataru až po návštěvě amerického prezidenta a poté, co byly mezi zeměmi vyvážejícími ropu uzavřeny dohody o redukci jejich ropné produkce…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…