Vaše věc: Nesplněné sliby A. Babiše

01.01.2016 16:39

V jedné předvolební televizní debatě mezi tehdejším premiérem za ČSSD J. Paroubkem a předsedou ODS M. Topolánkem, která předcházela volby v červnu 2006, debatovali tito pánové o daních a o potřebě zjednodušit daňové výkaznictví.

Vaše věc: Nesplněné sliby A. Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Kandidát na premiéra M. Topolánek vzal před televizními kamerami jeden list papíru A4, doprostřed nakreslil malý obdélníček a prohlásil, že takto bude vypadat daňové přiznání za vlády ODS.

Tato daňová demagogie možná ani nebyla záměrná. Možná vycházela jen z hlouposti a z neschopnosti si představit, jak složitý je i český daňový systém například u daně z příjmu, kterou daňový poplatník, a zejména podnikající daňový poplatník, v Česku platí. Koneckonců daňové přiznání v takovémto formátu, o němž hovořil M. Topolánek, které by vlastně umožňovalo platit daně z příjmu dobrovolně, neexistuje v žádné opravdu spořádané a rozumné zemi světa.

Babiš se daňovou demagogií dostal téměř na úroveň M. Topolánka

Současný ministr financí Babiš před časem slíbil, že v roce 2015 prosadí dvě klíčové věci, kterými by finanční úřady ukázaly daňovým poplatníkům „vlídnější tvář“. Slíbil, že letos na vybraných úřadech odstartuje možnost platit kartou a že do internetových daňových přiznání zavede tzv. „platební tlačítko“. Ani na vybraných úřadech se však doteď platit kartou nedá a kartou podnikatelé nezaplatí ani daně podle svého elektronického daňového přiznání… A dá se předpokládat, že nejen, že své sliby A. Babiš neprosadil v tomto roce, ale že se mu je nepodaří prosadit ani do konce volebního období, i kdyby nakrásně končilo v řádném termínu v říjnu 2017. Prostě, když k tomu přičteme ještě jeho sliby o lepším výběru daní a realitu v podobě daňové kobry, která je spíše daňovým slepýšem, A. Babiš se daňovou demagogií dostal téměř na úroveň M. Topolánka…

Je otázka, jestli tato daňová demagogie udělá tolik škody, jako napáchala u vlád ODS. Například ve vztahu k daním osob samostatně výdělečně činným (OSVČ). OSVČ v roce 2005 platily v souhrnu 26,6 miliardy korun, v roce 2006 cca 17 miliard daně z příjmu, ale za loňský rok už milion OSVČ souhrnně zaplatilo jen 800 milionů korun. Tento segment daňových poplatníků tedy v důsledku daňové demagogie uskutečňované pravicovými vládami víceméně přestal férově platit daně.

Takovou škodu snad A. Babiš nesplněním svých cílů a slibů modernizace v daňové oblasti pro rok 2015 udělat zdaleka nemůže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…