Vaše věc: Prezident Macron na první oficiální návštěvě Řecka

19.09.2017 17:28

Dekorovaný „Velkým křížem", což je nejvyšší řecké vyznamenání, které udělil řecký prezident Prokopis Pavlopulos, se prezident Macron při pobytu v Athénách dostavil na kopec Pnyx, který se nachází přímo proti monumentu Akropole, aby zde přednesl projev o Evropě. Bylo to právě na místě, kde se ve starověku setkávali obyvatelé Athén, aby zde schvalovali zákony města.

Vaše věc: Prezident Macron na první oficiální návštěvě Řecka
Foto: repro Youtube
Popisek: Emmanuel Macron se svou manželkou Brigitte

„Zde se zrodila evropská demokracie, zde naše srdce plné ambicí otevřelo svou náruč. Zde se také koncentrovaly různé krize, kterým čelila Evropa posledních deset let, počínaje finanční krizí, sociální a v neposlední řadě krizí migrantů“. „V Řecku ještě nacházíme velké bolesti, jimiž trpí Evropa“. Řecko, Athény, hora Pnyx …. ideální místo pro zanechání stopy ducha a zvláště u členských států a obyvatel dvacetisedmi zemí EU, kterým patřil tento projev.

"Zde byla vytvořena moderní forma státu, zde město Athény trpělivě budovalo svou suverenitu.Musíme se ptát sami sebe bez uspokojení: co jsme podnikli, my Evropané, s naší suverenitou. Jestlipak si ještě můžeme důvěřovat? V Evropě suverenita, demokracie a důvěra jsou dnes ve velkém nebezpečí. Aby se země unie vymanily ze zablokování, které nastalo v roce 2005 po prohře francouzského a holandského referenda, zabývajícího se přijetím evropské ústavy, musely vyvinout velké úsilí.

Konkrétní konsultace budou od nynějška probíhat šest měsíců a poté bude čas na analýzy a syntézu až do léta 2018. Co se týká detailů rozpracování různých témat v eurozóně, tak se prezident Macron ukázal jako člověk, který na nikoho netlačí a spokojí se s tím, svolat své partnery, aby jim do budoucna nabídl rozumný evropský rozpočet, anebo aby si zvolili ministra financí celé sedmadvacítky. Uplatnění jeho témat jsou v cestě mnohé překážky a mají i mnohé odpůrce.

Nejsme si jisti, zda se evropské jednací procedury podvolí jeho „politickému heroismu“. „To, v co doufáme, je v našich rukou. Přejme si to společně pro nás a pro naše děti a uspějeme“, řekl Macron.

(z listu Le Figaro, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…