Vaše věc: Republikánská chuť rušit Obamacare stále klesá

26.09.2017 21:14

Pouze do následující soboty mají republikáni možnost odstranit Obamacare a nahradit ji návrhem vlastní reformy. Prvního října už vyprší možnost zrušit Obamacare většinou hlasů v Senátu. Hlasování o zrušení Obamacare je v plánu tento týden, ale mezi republikány sílí proti tomuto zrušení odpor.

Vaše věc: Republikánská chuť rušit Obamacare stále klesá
Foto: 123RF.com
Popisek: Americký Kongres

Už třikrát se americkému Senátu nepodařilo zrušit zdravotnickou reformu B. Obamy zvanou Obamacare. Senát má tento týden zřejmě poslední šanci Obamacare zrušit. Při posledním hlasování bylo ve 100členném americkém Senátu pro zachování Obamovy zdravotnické reformy 48 demokratů, ale i tři republikánští senátoři. D Trump tehdy na konci srpna na svém twitterovém účtu uvedl, že tři republikáni spolu se 48 demokraty zradili americký lid.

Podle informací v médiích se zdá, že američtí republikáni se stále nedokáží shodnout na podobě nové zdravotnické reformy a jejich odpor ke zrušení Obamacare tak neslábne, ale naopak sílí. V současné době by pro nový návrh podle informací médií nezvedli ruku John McCain, Rand Paul, Susan Collinsová. Server Politico uvedl, že pro navrhovanou verzi zdravotního pojištění nehlasovalo dokonce pět republikánských senátorů. To je pro zrušení Obamacare značný problém, protože republikáni mají v senátu pouze převahu dvou hlasů. Aby však mohla být Obamacare senátory zrušena, je třeba, aby pro její zrušení nehlasovali maximálně dva republikánští senátoři – protože při rovnosti hlasů by pak mohl hlasovat viceprezident Mike Pence, který je nevoleným předsedou Senátu a odpůrcem Obamacare – a dá se předpokládat, že by zdvihl ruku pro její zrušení.

Pokud se Obamacare skutečně nepodaří zrušit ani napočtvrté, stane se politická prohra D. Trumpa na tomto poli definitivnější a také viditelnější, než je dosud. Po posledním neúspěchu se zrušením Obamacare Trump „srazil hlavu“ personálnímu šéfovi Bílého domu Priebusovi, jehož téměř ihned po hlasování z funkce odvolal. S napětím můžeme očekávat, zda a koho případně D. Trump odešle z Bílého domu po hlasování o Obamacare pryč.

Dnes se zdá, že demokraté budou, spolu s až třemi miliony Američanů, kterým by hrozilo, že opět budou závislí de facto na chudinské lékařské péči, slavit úspěch. A to je dobrá zpráva.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…