Vaše věc: Strážci francouzského prezidenta v éře Macrona

17.05.2017 15:44

Experti ještě nevědí, jaký druh ochrany zblízka si bude Emmanuel Macron přát a zda si vybere policii nebo četníky. Francois Mitterand, bývalý francouzský prezident, se vyhýbal policii a dával přednost četníkům. Těm věřil natolik, že je pověřil ochranou nemanželské dcery Mazarine.

Vaše věc: Strážci francouzského prezidenta v éře Macrona
Foto: repro Youtube
Popisek: Emmanuel Macron se svou manželkou Brigitte

V současné době Emmanuel Macron zdědil od svého předchůdce skupinu čítající 32 elitních policistů vzešlých z ochranné složky a z dvaceti osmi superčetníků uvolněných pro zvláštní účely např. z Kabulu, Bagdádu atd.

Trojúhelník bezpečnosti

Při změnách míst, která prezident republiky navštěvuje, tři osobní strážci vytvářejí trojúhelník. Proč tato geometrická forma? Protože každý ze tří bodyguardů nabízí záběr 120 stupňů kapacity viditelnosti, tedy celkem 360 stupňů bez mrtvého bodu. Jsou vybaveni dvěma automatickými pistolemi značky Glock a v případě potřeby mají velmi kompaktní pistoli P 90 o kapacitě 50 kulek. Tito elitní střelci jsou také sportovci nejvyšší kvality. Pistole jsou vyrobeny na zakázku světoznámou manufakturou v Cherbourgu. Rukojeť je z uhlíkového vlákna, tělo z titanu a látka na antitržné rány odolává stříkancům kyseliny. V roce 2011 byla cena jedné takové pistole 7000 EURO. A nosí samozřejmě neprůstřelné vesty. Týden dopředu se připravuje taková oficiální návštěva a soukromé návštěvy. Předchůdci návštěvy jedou zmapovat terén, možnost umístění odstřelovačů, seznamují se s lidmi, kteří mají prezidenta přivítat a s personálem. Setkávají se s místními pořádkovými jednotkami bez nichž by „gorily“ z Elysee byly hluché a slepé. Těsně před příjezdem prezidenta na dané místo jsou použiti psi a jejich psovodi za účelem prověření, zda v místě není bomba či mina. Také probíhá „zdvořilostní“ návštěva kuchyně a skladu potravin.

V roce 1982 byla vytvořena Bezpečnostní složka prezidenta republiky (dále GSPR). Už v té době byla dost silná teroristická hrozba a s vlnami atentátů spáchaných Organizací pro osvobození Palestiny, direktivní akce v Baaderu, nezávislí Korsičané nebo Baskové. Např. 29. března byla umístěna bomba do vlaku Capitol, který spojuje Paříž a Toulouse, výsledek byl 15 mrtvých. 22. dubna vybuchlo auto ve čtvrti Champs-Elysees a byly i další případy. Bylo třeba chránit prezidenta, ale v té době bezpečnostní složky nebyly uzpůsobeny, aby čelily tomuto druhu nebezpeční. Ostatně muselo se garantovat státní tajemství o soukromém životě bývalého prezidenta Francoise Mitteranda. Noví rekruti museli být vycvičeni na nečekané akce, museli být schopni asimilovat zaměstnání mimo normu a jednat podle akčního módu, podléhající přímo prezidentovi.

Postupně se bezpečnostní složka prezidenta republiky vylepšovala a přizpůsobila okolnostem a požadavkům té které doby. Došlo se také k názoru, že není dobré slučovat v ochrance policii a četnictvo. Nelze uspokojit dvě tyto instituce a nemyslet na účinnost. Je vždy kontraproduktivní slučovat dvě různé kategorie personálu, civilního a vojenského, kteří logicky nemají stejnou formaci, stejný myšlenkový pochod a ani stejné vojenské zkušenosti. Tedy, když uslyšíme výstřel, musíme ihned jednat a ne čekat na druhý, který by pro prezidenta mohl být fatální.

(podle Le Figaro, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty