Vaše věc: V Mosulu se Islámský stát schovává za civilisty

19.07.2017 10:54

Boj o Mosul s IS je oficiálně ukončen, ale několik stovek džihádistů odmítá připustit svou porážku.

Vaše věc: V Mosulu se Islámský stát schovává za civilisty
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Mosul

V ulici Sherouan, která se nalézá ve čtvrti Midan a táhne se paralelně s řekou Tigrid, pokračují poslední bojovníci IS stále v bojích proti iráckým vojákům, kteří je obklopují.

Právě na severu, kde tato buňka odolává (na ploše přibližně o velikosti 100 m x 30 m), se nachází devátá divize iráckého vojska. Na ostatních stranách, na západě a na jihu, v sutinách starého města antiteroristické irácké síly drží pevně ve svých rukou celé území. Z druhé strany řeky, která je v tom místě široká několik stovek metrů, irácká vojska střílela by po džihádistech, kteří se přiblížili. Na obloze létající irácké helikoptéry střílí těžkými kulomety na bojovníky IS, kteří se objeví. Víme, již od doby boje o Monte – Cassino v roce 1944, že sutiny vytvářejí výborný terén pro obránce. Problém ale není pouze vojenský. Pro irácké síly, které znovu dobily během devíti nepřerušovaných měsíců celý Mosul, tato poslední enkláva znamená problém navíc. Především z důvodu přítomnosti mnoha civilistů mezi džihádisty: obyvatelé čtvrti, rodiny a děti těch, kteří jsou členy IS, ale také zajatí iráčtí vojáci. "Během čtyřiceti let své kariéry jsem byl přítomen všem válkám, které vedl Irák, ale nikdy jsem neviděl něco srovnatelného s bojem ve starém městě Mosulu", říká major generál Al-Aradi. Pro irácké generály je velikým pokušením vyhladit tuto buňku, která klade odpor, a sice masivním bombardováním, i kdyby to mělo být jenom proto, aby se omezily ztráty jejich vlastních vojáků, z nichž většina byla zabita az v posledních dnech.

Staré město je svět sám pro sebe. Čekajíce, že tato poslední rezistentní buňka IS bude zničena, město Mosul je nyní zvláštně rozděleno mezi mír a válku. Na východě, na západním břehu Tigridu, např. lenoší stáda muflonů uprostřed keřů, je tam skoro normální život a ulice jsou plné aut a všechny obchody jsou otevřené. Na západě stopy války jsou daleko více přítomné. Je třeba obejít skoro každou křižovatku, jelikož je tam mnoho hlubokých kráterů od bomb koalice. A hodně ulic zůstává zavřených zátarasy postavených na obranu iráckých vojáků proti sebevražedným autům. Doprava se obnovuje na velkých křižovatkách, kde stále stojí vojenské kontroly. Tento velký prostor sutě, kde nejsou žádní obyvatelé, připomíná ruiny jiných civilizací, které již neexistují: civilizace Ninive, Nimrod nebo Khorsbad. Rekonstrukce města může začít, až přestane poslední odpor IS.

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

 

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.