Vaše věc: Válečný konflikt velkých rozměrů doutná v Jemenu

09.11.2017 8:29

Saúdská Arábie obvinila Írán z agrese kvůli dodávkám zbraní pro Jemen. Írán tvrzení Saúdů odmítl, a tak stojí tvrzení proti tvrzení a je otázkou, kde je pravda.

Vaše věc: Válečný konflikt velkých rozměrů doutná v Jemenu
Foto: Archiv
Popisek: Jemen

Za poslední léta zahynulo ve válečném konfliktu, tedy v občanské válce v Jemenu, cca 8000 lidí. Země nyní prožívá obrovskou humanitární katastrofu. Z 27 milionů obyvatel Jemenu je nejméně 7 milionů ohroženo hlubokou humanitární krizí. Zhruba 17 milionů lidí v Jemenu má problémy se zajištěním potravy. A Saúdská Arábie a Spojené Arabské Emiráty do toho rozhodly, že budou blokovat jak letecká, tak námořní spojení do Jemenu. Cílem má prý být zabránit dovozu zbraní a zbraňových systémů z Íránu do Jemenu. Saúdové a jejich spojenci rozhodli o tomto kroku bez ohledu na to, že to bude znamenat humanitární katastrofu ještě větších rozměrů, než kterou Jemen dnes zažívá.

Američané se samozřejmě zastávají svého blízkého spojence – Saúdů, ale ta antiíránská tvrzení jsou do jisté míry nepřesvědčivá a je nutné je brát s velkou rezervou. Co je však jisté, je to, že pokud se do sebe v ozbrojeném konfliktu pustí tyto dvě ropné velmoci, tedy Saúdská Arábie a Írán, může se zde rozhořet konflikt ohromných rozměrů.

Tento konflikt by měl velké dopady na cenu ropy a zemního plynu, a pokud by tento válečný konflikt trval déle, mělo by to katastrofální následky také pro světový obchod a pro světovou ekonomiku.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …