Vaše věc: Výměna hrozeb mezi Donaldem Trumpem a Severní Koreou

15.08.2017 12:45

Pchjongjang má v úmyslu použít rakety směrované na americký ostrov Guam. Takto si americký prezident dovolenou ve svém golfovém klubu v Bedminsteru jistě nepředstavoval.

Vaše věc: Výměna hrozeb mezi Donaldem Trumpem a Severní Koreou
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Zatímco Pchjongjang reagoval na přijetí nových mezinárodních sankcí ze strany OSN z iniciativy Spojených států za jejich zločiny. Později tato rétorická eskapáda pokračovala oznámením, že režim Severní Koreje má v úmyslu použít rakety středního doletu zaměřené na ostrov Guam v Pacifiku.

Oficiální tisková agentura ujistila, že tento projekt bude ukončen a uveden do provozu jako konsekutivní a simultánní, jakmile se Kim Jong – um, nejvyšší velitel ozbrojených a tedy i nukleárních sil, rozhodne. Podle jedné hypotézy z konce července pocházející od Defense Intelligence Agency vojenské americké informace nemusí být přesné, protože Pchjongjangu se mohlo podařit miniaturizovat velikost nukleárních hlavic, aby je doplnil na mezikontinentální rakety a ohrozil jimi přímo Spojené státy.

Americká informace počítala s tím, že Severní Korea nebude schopna v tak krátké době toto učinit, ale spíše počítala s roky. Minulý týden ministr zahraničí Severní Koreje Ri Yond – ho ujistil na zasedání Asociace národů Asie a jihovýchodu v Manile, že za žádných okolností nukleární zbraně anebo balistické střely Severní Koreje nemohou být v budoucnu tématem eventuálních vyjednávání s Washingtonem.

Doplnil, že jeho země je připravená dát Spojeným státům lekci se svou strategickou nukleární silou. Během zasedání v Manile čínský ministr zahraničních věcí Wang Yi interpeloval svůj protějšek ze Severní Koreje: „Respektujte rozhodnutí OSN. Neprovokujte dobrou vůli mezinárodního společenství a nepokračujte v dalších nukleárních testech.“

Virulentní návrhy Trumpa byly všeobecně málo oceněny a hlavním kritikem byl republikán, senátor Arizony John McCain: “Nesouhlasím s komentáři prezidenta, protože si musíme být jisti v naší schopnost udělat to, co říkáme“.

Hypotéza preventivních amerických úderů v Severní Koreji, byla podrobně rozepsána v dlouhém článku v magazínu The Atlantic. Jeho autor, Mark Bowden, poukázal na obrovské ztráty, co se týče civilního obyvatelstva majíc na vědomí výši odplaty, a proto je to málo pravděpodobné.

(podle Le Figaro, ZP)

Vyšlo na vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …