Velikonoční manifest Obrození

02.04.2013 12:19

Dne 31. 3. 2013 jsem v Teplicích, v malé restauraci Pod Lampou podepsal "Velokonoční manifest OBROZENÍ". Zakládající dokument nového politického hnutí.

Velikonoční manifest Obrození
Foto: tan
Popisek: Tomáš Jarolím

Preambule
 
Za dva roky si připomeneme čtvrtstoletí od pádu totalitního režimu v naší zemi. Listopad 1989 znamenal naději, že se vrátíme do rodiny svobodných národů žijících v demokratické pospolitosti. A bylo pochopitelné, že byla šance vrátit se k těm nejlepším tradicím první Československé republiky.
 
Bohužel dnes se ukazuje, že našim polistopadovým „elitám“ se podařilo navázat jen na neslavnou tradici předmnichovské republiky. Fungujeme v stranicko-lobbistickém systému, který zavinil mnoho našich politických, ekonomických, kulturních i sociálních nesnází. Vytvořil se systém korupčních „trafik“ politiků a jejich vazeb na podnikatele s cílem tunelovat náš stát. To vše je nesporně důsledek mravního úpadku obyvatel našeho státu započatého za německé okupace a vyvolaného zejména desítkami let vlády komunistů. Mravního úpadku, který v nás zakořenil jako hluboká nemoc a ve spolčenosti zůstal i po roce 1989 dodnes.
 
Politici jsou vždy jen odrazem vůle svého národa. Dnešní politici již dávno nemají přímou vazbu na své voliče. Jsou skrytí pod ochranou poslanecké imunity a v davu stranických kandidátek. Pevně ukotveni mnohaletou jistotou poslaneckých platů a ohromnými benefity ve správních a dozorčích radách státních i soukromých společností.  Vzdáleni od reality života obyčejných lidí již nemají ani sebemenší pocit odpovědnosti vůči obyvatelům této země. 
 
Obáváme se důsledků tohoto stavu, kterým bude nespokojenost občanů a agrese vyvolaná beznadějí, frustrací a strachem o holou existenci u širokých mas obyvatel. Obáváme se nástupu zločinné diktatury a extremizmu, namísto svobody a demokracie vyplývající z aktivní a konstruktivní práce, která je základem rozvoje společnosti a blahobytu státu i jeho občanů. 
 
 Pro dnešní stav naší země a lidského společenství, pro své ideály a mravní principy, pro svobodu, demokracii a soucítění, jejichž návrat do života jedině může být ku prospěchu našeho státu a národa…
 
ZAKLÁDÁME POLITICKÉ HNUTÍ OBROZENÍ.
 
Jeho cílem je v krátkém období změnou ústavy a prosazením několika zásadních zákonů změnit politický systém v zemi, vyměnit politické elity a obrodit současný stav společnosti. To vše s vědomím, že jde o převratný záměr, který však musí být vždy prosazován jen nenásilným a zákonným způsobem.
 
Svoláváme všechny ty, kteří se cítí součástí českého státu. Ty, kteří jsou ochotni přijmout zodpovědnost a nejen pasivně využívat společenství, ale být i jeho aktivní součástí. Všechny ty, kteří se nebojí projevit osobní statečnost a postavit se dnešní pseudomorálce, korupci a egoismu. Ty, kdož chtějí žít podle prověřených morálních hodnot spojených se zodpovědností a soucítěním, které jsou v hloubi duše vlastní každé lidské bytosti. 
 
SLIBUJEME, ŽE
 
 -       do dosažení našeho cíle nebudeme tvořit žádný koaliční potenciál v parlamentu ČR se současnými politickými stranami,
 -       kandidáti našeho hnutí nepřijmou své poslanecké mandáty, pokud jejich počet, spolu s počtem poslanců za další nové politické subjekty (které předem deklarují podporu níže uvedeným programovým bodům), nebude zaručovat svým počtem ústavní většinu nutnou pro deklarované změny. Pokud tomu tak nebude, všichni kandidáti OBROZENÍ odstoupí z kandidátních listin a zvolení poslanci odmítnou složit slib,
-       v případě našeho vstupu do Parlamentu ČR bude jmenována vláda nestranických ministrů z řad odborné veřejnosti a to po celou dobu, kterou bude trvat přijetí a uzákonění níže jmenovaných principů vedoucích ke změně společnosti,
 
 -       žádný z poslanců parlamentu ČR nebude členem správních a dozorčích rad společností se státní účastí. Do těchto pozic budou jmenováni jen odborníci zejména z řad akademické a profesní veřejnosti.
 
Zavazujeme se prosadit tyto programové body:
 
V souvislosti se zavedením institutu přímé volby prezidenta republiky posunout exekutivní systém z čistě vládního na „poloprezidentský“. Tím zajistit širší rozložení moci, kterou dnes skoro výhradně drží 200 členů sněmovny a několik málo politických stran. Rozložením pravomocí a zodpovědnosti rovnoměrně mezi prezidenta, obě komory parlamentu a lid formou institucí referend.
 
Přijetí služebního zákona v intencích prvorepublikové „definitivy“, zaručujících státním zaměstnancům doživotní jistoty, ale také stanovení jasných pravidel a postihů pro vyžadování profesionálního a nezkorumpovatelného prostředí státní správy a samosprávy. Konkrétních instrukcí typu musíš, nesmíš a nikoliv můžeš, měl bys, či zavádějících formulací typu „zpravidla“, nebo „zejména“.
 
 Přijetí zákona o přiznání k registrovanému majetku a prokázání zdrojů jeho nabytí, jako zásadní pojistky politicko-podnikatelských protizákonných aktivit, které jsou prvotní příčinou současných potíží našeho státu a společnosti. V případě neprokázání legálních zdrojů pro získání majetku jeho propadnutí ve prospěch státu.
 
Ø  Důsledný zákaz akcií na doručitele a jejich transformace na akcie na jméno či jejich vyvlastnění v případě neprovedení této transformace a propadnutí majetku, který reprezentují ve prospěch státu.
 
Ø  Změna zákona o sdružování v politických stranách a hnutích. Stanovit finanční stropy pro volební kampaně a pravidla pro financování politických stran a hnutí a jejich předvolebních kampaní vč. jejich zprůhlednění. Zákaz přijímání jakýchkoliv sponzorských příspěvků je-li strana účastna exekutivního nebo legislativního rozhodování bez ohledu na rozhodovací stupeň a na to je-li strana či hnutí v koalici nebo v opozici. Zajistit jejich unifikované financování ze státního rozpočtu v minimalizované formě.
 
Změnit způsob voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR z poměrného na většinový, a to formou jednomandátových volebních obvodů, v nichž by se volilo jednokolově, tj. formou „vítěz bere vše“ (tento způsob již několik století bez problémů funguje ve Velké Británii, kolébce demokracie). V této souvislosti a s cílem rozdělit moc a tedy jí částečně odebrat sněmovně, snížit počet poslanců maximálně na 160.
 
Prosazení jednoznačných sankcí za opakovanou neomluvenou nepřítomnost poslanců a senátorů na jednání Parlamentu ČR včetně zákazu konzumace alkoholu při zasedání parlamentních komor.
 
Uzákonění odvolatelnosti politiků v průběhu volebního období za podmínek jasně daných Ústavou ČR.
 
Zřízení regulačního úřadu, jehož cílem je zejména cenová ochrana spotřebitelů v oblasti čerpání elektřiny, plynu a vody, využívání telekomunikačních a bankovních služeb, nájemného a cen souvisejících s bydlením a pořizování léků, potravin a pohonných hmot, a dále regulace síťových odvětví a kvazimonopolního prostředí a odvětví s dominantním postavením firem a v neposlední řad dohled nad příslušnými trhy. Úřad by měl přispět především ke snížení negativních sociálně-ekonomických dopadů současného neustálého nárůstu nejrozličnějších cen a poplatků na životní úroveň většiny občanů ČR.
 
 Rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu tak, aby mohl provádět kontroly v orgánech a institucích státní a veřejné správy a samosprávy, a to na celostátní, krajské i komunální úrovni a dále ve státních podnicích a firmách s majetkovou účastní státu.
 
Zavést systém přímé volby nejen prezidenta, ale také hejtmanů, primátorů a starostů. 
 
Důsledně prohloubit zapojení občanů do rozhodování o všech zásadních otázkách života naší země prostřednictvím výkonnou mocí povinně vyhlašovaných referend a zabezpečení jejich systémové funkčnosti jak v celorepublikovém, tak komunálním pojetí.
 
 Jsme přesvědčeni, že je ještě čas zastavit výše jmenované nepříznivé trendy současné české politiky, ekonomiky i celé společnosti. Domníváme se, že naše zkušenosti, aktivity a práce pro společnost v uplynulých letech, nechybějící snaha a chuť iniciovat a prosazovat nutné pozitivní změny ve všech sférách našeho života, ale zejména naše protikorupční aktivity a přímá konfrontace „kmotrů“ nás opravňuje předložit spoluobčanům návrhy, které hodláme prosadit.
 
Pokud shledáte výše uvedené návrhy smysluplnými a máte-li ochotu a sílu se s námi zasadit o jejich prosazení, rádi vás přivítáme v politickém hnutí OBROZENÍ, nebo váš voličský hlas. 
 
Zakladatel hnutí Tomáš Jarolím - Teplice 31. března 2013

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…