Vendula Valentová: Proč uklízíme Česko aneb Tahle kampaň není žádný místní výmysl

27.10.2016 15:59

Nemohu nechat bez reakce článek pana Michaela Rady publikovaný v Parlamentních listech 14.10. nazvaný "Taky uklízíte Česko? Proč?", v němž napadá kampaň "Ukliďme svět, ukliďme Česko!" Článek obsahuje některé mylné informace a je známkou nepochopení celého projektu.

Vendula Valentová: Proč uklízíme Česko aneb Tahle kampaň není žádný místní výmysl
Foto: uklidmecesko.cz
Popisek: Ukliďme Česko

Tahle kampaň není žádný místní výmysl. Vznikla v Austrálii před 26 lety, poté co jachtař  Ian Kiernan obeplul celý svět a byl šokovaný mírou znečištění všech vod, včetně Sargasového moře a Karibiku. Zorganizoval první úklidovou akci pláží a pobřeží založenou právě na účasti dobrovolníků z řad místních lidí, kteří tak dali najevo, že jim jejich okolí není lhostejné. S touto ideou se kampaň Clean Up the World! postupně začala šířit světem. V České republice je jejím koordinátorem a hlavním organizátorem Český svaz ochránců přírody. V roce 2016 se navíc spojily podobné akce Ukliďme svět! a Ukliďme Česko! do jedné společné, čímž počet účastníků i úklidových akcí ještě vzrostl. Každoročně se do úklidů zapojí na tisíce dobrovolníků po celé republice, z nichž více než polovinu tvoří děti. Uklízí se nejen veřejná zelená prostranství, ale břehy řek, lesy, cesty a likvidují se černé skládky. Většina akcí probíhá mimo katastr města či obce. Ve volné přírodě tedy určitě úklidové firmy nesuplujeme, jak tvrdí pan Rada. Ve městech a obcích snad ano, to si uvědomujeme a také nám to není lhostejné, daňovými poplatníky jsme i my, organizátoři a podporovatelé celé kampaně i úklidových akcí. Stále ale vidíme smysl v osvětě a budování pocitu spoluzodpovědnosti za své okolí u celé široké veřejnosti. Celému programu jde o prevenci vzniku odpadů. Osobní zkušenost, kterou si dobrovolník odnáší, je mnohem silnější než teoretické přednášky či filmy, proto vidíme v programu velký potenciál i do budoucna.  

Nadační fond Veolia podporuje kampaň od roku 2008, protože její hlavní idea zcela souzní se zaměřením organizace v oblasti životního prostředí. Z prostředků nadačního fondu je zajištěna koordinace programu a hlavně nákup pytlů a rukavic, které dostávají organizátoři jednotlivých akcí zdarma, tedy žádný web, jak píše pan Rada. Ekologickou výchovu Nadační fond Veolia rozvíjí dále vlastními výtvarnými nebo vědomostními soutěžemi, organizací exkurzí, výukových programů a bezplatnou distribucí vlastních výukových pomůcek školám a volnočasovým organizacím. To vše děláme z přesvědčení a pocitu odpovědnosti vyplývající z pozice velké firmy, jejíž obchodní aktivity v oblasti vodohospodářství a energetiky jsou s kvalitou životního prostředí úzce spojené. Skupina Veolia v České republice žádné městské či obecní odpadové hospodářství neřídí.

Čísla ve statistikách jsou odhady dobrovolníků z terénu i organizátorů, nikdy nebudou úplně přesné, ale slouží pro orientaci. Jednotlivé akce jsou různorodé, některé se stovkami lidí, některé komorní, takže i závěrečné reporty se od sebe velmi liší. S uvedenou produkcí odpadů na člověka to však nemá nic společného. Někde se uklízí staré skládky stavebního odpadu, někde plastové lahve a nepořádek v příkopě podle silnice. Kolik dobrovolníci sesbírají, záleží na jejich odhodlání a stavu konkrétní lokality.       

Z toho, že má někdo za potřebí napadat jeden z největších dobrovolnických projektů u nás, který vyvolává u všech účastníků silné emoce včetně nadšení, je nám smutno. Možná není nutné vidět za každou aktivitou podpořenou nějakou firmou, špinavost či snahu něco zastírat. Každopádně kampaň pokračuje a my z ní máme radost.

Za Nadační fond Veolia

Vendula Valentová, ředitelka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty