Viktor Korček: Budoucnost afrického zdravotnictví

29.07.2017 12:34

Východoafrické země se potýkají s nedostatečnou kapacitou zdravotních služeb, která je umocněna enormním každoročním přírůstkem obyvatelstva regionu. Tématem je také finanování zdravotnictví pro udržení kvality zdravotní péče. Této otázce se věnovala konference East Africa Healthcare Federation Conference 2017, která v těchto dnech proběhla v Tanzanii.

Viktor Korček: Budoucnost afrického zdravotnictví
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

Překvapivě, představitele bankovního sektoru a mezinárodních organizací vybízejí zdravotní zařízení k čerpání úvěrů na svůj rozvoj, tato zařízení však nedokáží splnit přísná kritéria pro jejich přidělení. Jedná se tedy o paradox, který blokuje cestu k razantnímu řešení situace.

A proto i tématem letošní konference Východoafrické zdravotnické federace, která proběhla v tanzanské metropoli Dar es Salaam v červenci tohoto roku bylo „Financování zdravotnictví pro udržení kvality zdravotní péče.“

Čestným řečníkem konference byl Dr. Jakaya Kikwete, exprezident Tanzanie a lídr sjednocení východoafrických zemí v oblasti zlepšení zdravotnictví. Také on kritizoval protichůdné nastavení finančního sektoru, které nepomáhá dalšímu rozvoji. Cestou mohou být tzv. vládní garance, které však mají své limity. Prezident Kikwete navrhl, aby se státní a veřejná podpora zaměřila na venkov a špatně dostupné lokality, zatímco velká města mohou obsluhovat zařízení privátního sektoru.

Tanzanie nyní eviduje zhruba 2500 funkčních a schválených zdravotních zařízení.

Lékaři stále bojují zejména s nemocemi jako HIV, malárie a tuberkulóza. Kromě toho však začínají populaci významně ohrožovat tzv. civilizační choroby jako cukrovka, vysoký tlak, srdeční choroby a rakovina.

Konkrétně Tanzanie udělala velký krok ohledně průměrné očekávané délky života na 65 let. Přesto je však nepřiměřeně vysoká mortalita dětí do 5 let.

Zatím jediný oficiální český projekt v zemi

Tanzanie má reálně zhruba 1500 pracujících lékařů na více jak 50 milionů obyvatel. Současná legislativa však brání intenzivnější a flexibilnější pomoci od jejich zahraničních kolegů. Platí stále drahá, složitá a dlouhá jednání o uznávání diplomů, pracovních a pobytových povolení.

Obyvatelé východní Afriky cestují často za léčbou do zemí jako je Velká Británie, Indie, či JAR.

V Dar es Salaamu existuje již jedno zdravotní zařízení s návazností na Českou republiku. Jedná se EURO polikliniku financovanou investory z ČR a SR. Je to zatím jediný oficiální český zdravotnický projekt v zemi.

Vyšlo na vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…