Vilém Tvrdík: Bude stavebnictví motorem nastartování ekonomiky po krizi?

31.03.2020 17:51

Stavebnictví bylo vždy i v minulosti lakmusovým papírkem schopnosti přenést se přes krizi. Když bylo zle, i Karel IV. stavěl hladovou zeď. Naštěstí máme před sebou daleko smysluplnější stavby.

Vilém Tvrdík: Bude stavebnictví motorem nastartování ekonomiky po krizi?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stavba, ilustrační foto

Potřebujeme zrychlit výstavbu infrastruktury. Potřebujeme stavět minimálně 15 tisíc bytů ročně v gesci obcí. Máme před sebou projekty nových nemocnic v rozsahu více než 10 mld. Kč a další velké infrastrukturní stavby. I když se v průmyslu zastavuje hodně podniků, stavebnictví se nezastavuje. Nejen vlastní stavby, ale i výroba stavebních hmot neoslabují. Pouze několik největších firem se zahraničním vlastníkem omezilo práci. Důvodem je nepřítomnost zahraničních dělníků. V nejbližších dnech i tyto společnosti obnoví stavební produkci. U malých a středních stavebních českých firem s počtem do 250 zaměstnanců se práce nezastavily.

Těchto firem je v zemi více než 22 tisíc. A to ve formě akciových společnosti nebo s.r.o. Stavebnictví zaměstnává 380 tisíc lidí. Jako OSVČ v této profesi pracuje cca 160 tisíc pracovníků. Synergický a multiplikační efekt je vypočítán na koeficient 2,5. Stavebnictví tak zaměstnává dalších cca 950 tisíc pracovníků z jiných profesí.

Stavebnictví se podílí na tvorbě HDP ve výši 8 %. Investiční výstavba by měla být tahounem obnovení ekonomiky země.

Na zahájených stavbách řešíme dodržování technologií, kvalitu vstupních materiálů, pohyb pracovních sil, ubytování, nová zdravotně bezpečnostní opatření, plnění harmonogramů, opravy stavební techniky, zásobování a mnoho dalších věcí. To všechno umíme a zvládáme.

Ale co neumíme, to je využít investiční finanční prostředky státu bez urychleného zahajování nových staveb.

Naši projektanti a investoři již dnes avizují úplné ochromení v povolovacích řízeních. Útvary stavebních úřadů a dalších speciálních útvarů jsou paralyzovány v důsledku nouzového stavu. Stavební zákon je fatální brzdou povolování staveb.

My jsme připraveni stavět. Státní investiční prostředky se navyšují.

Lze však předpokládat, že investorská nepřipravenost a nevyřešená problematika v zahajování nových státních staveb včetně vypisování soutěží už v následujících měsících přibrzdí stavební produkci. Bez strategických a razantních opatření vlády v této oblasti nebude stavebnictví tím silným motorem nastartování ekonomiky po krizi.

Ing. Vilém Tvrdík
předseda sekce malých a středních podnikatelů
a člen správní rady Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…